Nobeli rahupreemia läks Venemaale ja Filipiinidele

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Norra Nobeli rahupreemia komitee esimees Berit Reiss-Andersen näitab ajakirjanikele mobiiltelefoni ekraanilt tänavuste laureaatide Maria Ressa ja Dmitri Muratovi fotot. 
Norra Nobeli rahupreemia komitee esimees Berit Reiss-Andersen näitab ajakirjanikele mobiiltelefoni ekraanilt tänavuste laureaatide Maria Ressa ja Dmitri Muratovi fotot. Foto: Heiko Junge/epa/scanpix

Tänavuse Nobeli rahupreemia pälvisid Filipiinide ajakirjanik Maria Ressa ja Venemaa ajakirjanik Dmitri Muratov pingutuste eest kaitsta sõnavabadust ning seeläbi demokraatiat ja rahu.

58-aastane Maria Ressa on Filipiinide uuriva uudisteportaali Rappler asutaja ja juht, varem töötas ta ligi kaks kümnendit CNNi uuriva ajakirjanikuna Kagu-Aasias.

2020. aastal mõisteti ta Filipiinide vastuolulise küberkuritegevusega võitlemise seaduse alusel süüdi küberlaimus, mistõttu võib teda oodata kuni kuue aasta pikkune vangistus. Praegu on Filipiinide ja USA topeltkodakondsusega ajakirjanik kautsjoni vastu vabaduses, kuni kohtud arutavad tema apellatsiooni.

59-aastane Dmitri Muratov on üks ajalehe Novaja Gazeta asutajaid ja selle pikaaegne peatoimetaja. 2013. aastal tunnustas ka Eesti​ Muratovit Maarjamaa Risti III klassi teenetemärgiga tema töö eest sõnavabaduse kaitsjana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles