Kaksteist EL-i riiki paluvad Brüsselil rahastada piiritarasid (2)

Copy
Poola-Valgevene piir.
Poola-Valgevene piir. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Kaheteistkümne Euroopa Liidu riigi siseministrid esitasid Brüsselile palve aidata ehitada tara ebaseaduslikult ühendusse sisenevate migrantide peatamiseks.

Ministrid muu hulgas Poolast, Leedust ja Kreekast märkisid, et seda on vaja osana reformidest, mille eesmärk on vastu seista rännet relvana kasutavatele riikidele.

Palve järgnes Euroopa Komisjoni keeldumisele rahastada piiritara ehitamist Leedus, mis püüab ohjeldada migrantide saabumist Valgevenest.

Vilnius ja Brüssel süüdistavad Valgevene autokraatlikku juhti Aleksandr Lukašenkot Lähis-Idast ja Aafrikast pärit migrantide saatmises üle piiri kättemaksuks Euroopa Liidu sanktsioonide eest.

«EL-il on vaja kohandada olemasolevat õiguslikku raamistikku uutele reaalsustele vastavaks, võimaldades meil adekvaatselt astuda vastu katsetele muuta ebaseaduslik migratsioon poliitiliste eesmärkide vahendiks ja teistele hübriidohtudele,» kirjutasid 12 riiki Euroopa Komisjonile.

Nad märkisid, et «füüsiline tõke tundub olema tõhus piirikaitse meede, mis teenib kogu EL-i, mitte ainult »esmase saabumise« liikmesriikide huve».

«Seda legitiimset meedet tuleks täiendavalt ja adekvaatselt rahastada EL-i eelarvest kui prioriteetset,» lisati kirjas.

Euroopa Komisjoni kõneisik teatas, et kiri on kohale jõudnud ja sellele vastatakse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles