Xi: Hiina ja Taiwani taasühinemine tuleb (7)

Copy
Hiina liider Xi Jinping.
Hiina liider Xi Jinping. Foto: Andy Wong/AP/Scanpix

Hiina president Xi Jinping ütles laupäeval, et «rahumeelne taasühinemine» Taiwaniga peab tulema ja saab võimalikuks. Nädal varem oli Taiwani kaitsetsooni sisenenud rekordiline arv Hiina sõjalennukeid.

«Rahvusliku taasühinemise teostamine rahumeelsete vahenditega teenib rahva kui terviku huve, sealhulgas meie vendade huve Taiwanil,» ütles Xi revolutsiooni 110. aastapäeval, mis lõpetas koloniaalvõimu ja viis Hiina Vabariigi loomisele.

«Taiwani iseseisvus on kodumaa taasühinemise suurim takistus ja tõsine varjatud oht,» hoiatas Xi.

Neid sõnu lausudes oli lava kohal, kus Xi esines, 1911. aasta revolutsioonijuhi ja kaasaegse Hiina rajaja Sun Yatseni hiigelportree.

Sun Yatseni rajatud Hiina Vabariigi nime kannab praegu Taiwan, kuhu lüüa saanud Hiina rahvuslased pagesid pärast seda, kui Mao Zedongi juhitud kommunistid võitsid 1949. aastal kodusõja ja rajasid Hiina Rahvavabariigi.

Xi hoiatas ühtaegu välisjõudude sekkumise eest Taiwanil. Pentagon on kinnitanud, et USA eriväelased on juba kuid tegelenud Taiwani sõjaväelaste väljaõpetamisega.

Peking on survet Taiwanile tugevdanud alates 2016. aastast, mil seal võitis presidendivalimised saart iseseisvunuks pidav Tsai Ing-wen.

Ka Tsail on pühapäeval kavas pidada kõne 1911. aasta revolutsiooni aastapäeva puhul.

Taiwani kaitseminister ütles pärast 150 lennuki tungimist Taiwani kaitsetsooni, et pinged Hiinaga on nelja aastakümne suurimad.

Vaatamata Hiina hoiatustele läbis eelmisel nädalal Taiwani väina Briti sõjalaev ning äsja käis Prantsuse senati kõrge delegatsioon Taiwanil visiidil.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles