Afgaanid koonduvad Iraani piirile, kust vähesed läbi pääsevad (1)

Copy
Afgaanid Iraani piiril.
Afgaanid Iraani piiril. Foto: Javed Tanveer/afp/scanpix

Iraani piirile tunglevate afgaanide hulk on pärast Talibani võimuhaaramist Afganistanis ligi kaks kuud tagasi järsult kasvanud, kuid vähesed pääsevad piiripunktist läbi.

Enne Talibani võimuletulekut 15. augustil läks Nimrozi provintsis asuva Zaranji piiripunkti kaudu Iraani iga kuu 1000 kuni 2000 inimest.

Nimrozi provintsi piirivalveülem Mohammad Hashem Hanzaleh ütles sel nädalal AFP-le, et piirilt läbi pääseda ihkavate inimeste hulk on nüüdseks kerkinud 3000 kuni 4000-ni päevas.

Afganistanis valitseb laastav majandus- ja humanitaarkriis ning ÜRO on hoiatanud näljahäda eest.

Hanzaleh sõnul pääsevad piiripunktist läbi vaid vähesed. Iraani sõdurid lasevad läbi kauplejaid, elamislubadega inimesi ja viisadega arstiabi taotlejaid. Ta lisas, et igapäevaselt pääseb läbi umbes 500 kuni 600 inimest.

Neil, kes üritavad ilma dokumentideta läbi pääseda, võib aga väga halvasti minna.

Rätikulaadse turbani ja halli habemega Hayatullah näitab oma vigastatud kätt, millel paistab läbi sideme tumepunane veri.

«Iraani sõdurid võtsid meie raha ära. Nad peksid ja rebisid meie käsi,» räägib ta.

Mohammad Nasim on piiritara ületamise katsel kolm korda tagasi tõrjutud. Nasim ütleb, et ühel ööl avasid Iraani piirivalvurid tule, tappes kaks üle pääseda püüdnud inimest, kellest üks oli ta sõber.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles