Suri Iraani esimene president Abolhassan Banisadr

Copy
Iraani endine president Abolhassan Banisadr.
Iraani endine president Abolhassan Banisadr. Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS/SCANPIX

Iraani Islamivabariigi esimene president Abolhassan Banisadr suri täna Pariisi haiglas 88-aastasena, teatas Iraani ametlik uudisteagentuur IRNA.

IRNA kinnitas viitega endisele presidendile lähedalseisvale allikale, et Banisadr suri Pariisi Salpêtrière'i haiglas pärast pikka haigust.

Banisadr valiti Iraani presidendiks islamirevolutsiooni järel 1980. aasta jaanuaris.

Juba 1981. aastal kutsus Iraani parlament ta ametist tagasi, kuna president avaldas vastuseisu Iraani kõrgeimale juhile ajatolla Ruhollah Khomeinile.

Lääne-Iraanis 22. märtsil 1933 sündinud Banisadr oli liberaalse islami toetaja.

17-aastasena asus ta Mohammad Mossadeghi juhitud Iraani Rahvusrindesse. Islamiteoloogiat, majandust ja sotsioloogiat õppinud Banisadr kujunes šahhi režiimi juhtivaks vastaseks.

1963. aastal sunniti ta Iraanist lahkuma ja Banisadr asus Pariisi. 1970-ndatel seisis ta Iraani opositsiooni ühinemise eest ning kutsus seda koonduma Iraaki pagendatud Khomeini selja taha.

Kui Khomenei 1978. aasta oktoobris Pariisis käis, sai Banisadrist tema lähedasemaid sõpru ja nõustajaid. Ta oli ka lennukil, millega Khomeini 1. veebruaril 1979 Iraaki naases.

Ta jõudis olla majandus- ja välisminister ning valiti 26. jaanuari 1980 Khomeini vaimse pojana Iraani Islamivabariigi presidendiks.

Ametisse asudes oli ta silmitsi USA pantvangikriisiga, samuti Iraani-Iraagi sõja ja majanduskriisiga, aga kõige enam fundamentalistlike usuringkondade survega.

21. juunil 1981 kutsus parlament Khomeini nõusolekul Banisadri «poliitilisele ebakompetentsusele» viidates ametist tagasi ning 29. juulil põgenes ta riigist ühe oma toetaja kaaperdatud sõjalennuki pardal.

Veel sama aasta augustis moodustas ta koos teise pagulasjuhi Massoud Rajaviga tänini tegutseva Iraani Rahvusliku Vastupanunõukogu (NCRI). Vähem kui kolm aastat hiljem Banisadr lahkus sellest organisatsioonist.

Alates 1984. aasta maist elas Iraani esimene president Versailles's.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles