Kunduzi mošee suitsiidirünnaku ohvrite arv kerkis üle 60

Copy
Kunduzi mošeerünnaku ohvrite matused.
Kunduzi mošeerünnaku ohvrite matused. Foto: HOSHANG HASHIMI/AFP/SCANPIX

Afganistani põhjaosas šiiamošeele korraldatud suitsiidirünnakus on uuendatud andmetel hukkunud üle 60 inimese, mis teeb sellest veriseima intsidendi pärast USA vägede lahkumist riigist.

Laupäeval matsid lähedased ohvreid Kunduzi linna lähedal asuvale šiiitide kalmistule. Hauakaevaja sõnul oli surnukehi 62 ning kohaliku meedia andmeil võib lõplik surnute arv küündida sajani.

Lisaks sai hulk inimesi viga reedeses plahvatuses, mille võttis omaks äärmusrühmitus ISIS ning mille eesmärk näib olevat veelgi destabiliseerida Afganistani pärast Talibani võimuhaaramist.

ISIS-e kohalik haru Islamiriik-Khorasan (IS-K) on võtnud Afganistani šiiite sageli sihikule võtnud. Nad on nagu Talibangi sunniitide islamistlik rühmitus, kuid omavahel on nad vaenujalal.

IS-K teatel viis rünnaku Kunduzi mošees läbi uiguuri moslemist enesetapupommar, kes õhkis rahva hulgas lõhkeainevesti.

Rünnak leidis aset moslemite nädala tähtsaima, reedese palvuse ajal. Elanike sõnul oli plahvatuse hetkel mošees sadu inimesi.

Talibani püüdeid võimu konsolideerida on õõnestanud IS-K verised rünnakud.

Talibani julgeolekujuht Kunduzi linnas süüdistas ründajad katses külvata vaenu šiiade ja sunnide vahel.

«Kinnitame oma šiiitidest vendadele, et pakume neile edaspidi turvalisust ja et sellised probleemid nendega ei kordu,» ütles Mulawi Dost Muhammad.

Kunduzi asukoht teeb sellest võtmetähtsusega transiitsõlme Tadžikistaniga.

Piirkonnas leidsid aset ägedad lahingud, kui Taliban sel aastal tagasi võimule rühkis.

Šiiamoslemid on sunniidi äärmuslaste sagedased sihtmärgid ning Afganistanis on neile osaks saanud mitmed kõige ohvriterohkemad rünnakud.

Afganistani elanikkonnast on šiiite umbes 20 protsenti, neist paljud hazarad, keda riigis on aastakümneid taga kiusatud.

2017. aasta oktoobris hukkus IS-i enesetapurünnakus Kabulis asuvale mošeele 56 ja sai viga 55 inimest, teiste seas naised ja lapsed.

Tänavu mais aga sai reas plahvatustes pealinna koolimaja lähedal surma vähemalt 85 inimest, enamik neist tüdrukud. Üle 300 inimese sai selles rünnakus hazara kogukonnale vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles