Saksa kantsler Merkel on Iisraelis lahkumisvisiidil

Copy
Saksa kantsler Angela Merkel ja Iisraeli peaminister Naftali Bennett.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Iisraeli peaminister Naftali Bennett. Foto: Amos Ben Gershom/Israel Gpo / ZUMA Press Wire / Scanpix

Saksamaa lahkuv kantsler Angela Merkel on pühapäeval visiidil Iisraelis; Merkeli sõnul oli tal õnn mängida võtmerolli kahe riigi suhete tugevdamisel pärast Teise maailmasõja aegseid holokaustiõudusi.

Tema 16 aastat kestnud valitsemisaega on iseloomustanud pea kõigutamatu toetus Iisraelile.

Merkel kohtub pühapäeval Iisraeli peaministri Naftali Bennettiga ja külastab holokausti memoriaali Yad Vashemi. Tema jutuajamised Iisraeli juhtidega keskenduvad eeldatavalt Iraani tuumaprogrammile.

Saksamaal oli võtmeroll 2015. aasta Iraani tuumaleppe saavutamisel, kuid USA president Donald Trump lahkus leppest 2018. aastal ja kehtestas Iraanile taas sanktsioonid.

Bennett nimetas Merkelit tervitades teda Iisraeli suureks sõbraks, kinnitades, et suhted kahe riigi vahel on tugevamad kui kunagi varem.

Merkeli sõnul on suhete ülesehitamine holokausti tragöödia järel olnud «hea õnn». Ta lubas, et Iisraeli julgeolek jääb keskse tähtsusega teemaks iga Saksa valitsuse jaoks.

Iisraeli riik kuulutati välja 1948. aastal ja diplomaatilised suhted Saksamaaga loodi 1965. aastal.

Merkelil olid vaatamata halvale isiklikule keemiale küllaltki head suhted Iisraeli endise peaministri Benjamin Netanyahuga, kuid Palestiina küsimuses jäid nad eri seisukohtadele.

Siiski pole Merkeli lahkumisvisiidi päevakavas kohtumist Netayahu kui praeguse opositsioonijuhiga ette nähtud. Samuti ei kohtu ta okupeeritud Läänekalda Palestiina juhtidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles