Ungari opositsioon selgitab eelvalimiste teises voorus Orbáni pearivaali

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Jure Makovec / AFP / Scanpix

Ungaris algab pühapäeval nädal aega kestev eelhääletus, kus opositsioon otsustab, kellest saab ühiskandidaat, et heita tuleva aasta valimistel väljakutse peaminister Viktor Orbánile.

Opositsioon on esmakordselt kokku leppinud, et Orbánile esitatakse ühtne vastaskandidaat. Samuti seatakse Orbáni Fideszi partei vastu igas ringkonnas üles ühiskandidaat.

Pärast eelvalimiste esimest vooru, kus osales 600 000 inimest, jäi sõelale kaks võistlejat. Need on vasaktsentrist Klára Dobrev ja majandusteadlane Péter Márki-Zay.

49-aastane Dobrev sai küll eelvalimiste esimese voorus 35 protsendiga parima tulemuse, kuid Márki-Zay kasuks kõneleb asjaolu, et teda asus toetama populaarne Budapesti linnapea Gergely Karácsony, kes ise opositsioonijuhiks pürgimast loobus.

Bulgaarias sündinud Dobrevil on kogemused Euroopa parlamendi aseesimehena. Ta kõneleb mitu keelt ja ta isa oli bulgaarlane.

Konservatiivsemate vaadetega, samuti 49-aastast Márki-Zayd peetakse aga taktikaliselt kavalamalks valikuks.

Márki-Zay võit oleks Orbánile «õudusunenägu», ütleb poliitikaanalüütik Robert Laszlo. «Erinevalt Dobrevist ei saa Orbán ja Fidesz teda niisama lihtsalt (endise peaministri) Ferenc Gyurcsány hüpiknukuks nimetada.»

Márki-Zay sai üleriigilise tähelepanu 2018. aastal, kui võitis kodulinnas Hódmezővásárhelys, mis on olnud aastaid Fideszi kants, meerivalimised.

Temalt oodatakse nii opositsiooni ühendamist kui ka võimet meelitada opositsioonileeri konservatiivsemaid valijaid, kes on Orbánist väsinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles