Austria uueks kantsleriks võib saada senine välisminister Schallenberg

Copy
Austria välisminister Alexander Schallenberg
Austria välisminister Alexander Schallenberg Foto: Jure Makovec / AFP / Scanpix

Austria välisministrist Alexander Schallenbergist saab ilmselt uus kantsler pärast seda, kui senine valitsusjuht Sebastian Kurz teatas laupäeval, et astub korruptsioonisüüdistuste tõttu tagasi.

Kurz oli üks Euroopa noorimaid poliitilisi liidreid, kuid skandaal lõpetas tema senise tähelennu, kui 35-aastane konservatiiv teatas laupäeva õhtul, et astub talle avaldatava surve tõttu kantsleri ametist tagasi.

Televisioonis edastatud avalduses märkis Kurz, et tahab teha ruumi «vältimaks kaost». Viimase nelja aasta jooksul kahte valitsust juhtinud Kurz tegi ettepaneku, et uueks kantsleriks saaks senine välisminister Schallenberg.

52-aastane diplomaat peaks pühapäeval kohtuma Austria presidendi Alexander Van der Belleniga, olles enne seda kohtunud asekantsleri ja roheliste liidri Werner Kogleriga.

Schallenberg pole ise veel avalikult sõna võtnud, kuid Kogler vihjas laupäeva hilisõhtul, et tema erakond toetaks Schallenbergi, et hoida koos senist konservatiivide ja roheliste valitsuskoalitsiooni.

Survestamine Kurzi tagasiastumiseks, sealhulgas ka rohelistelt, algas kolmapäeval pärast seda, kui prokuratuur korraldas läbiotsimise mitmetes tema Austria Rahvaparteiga (ÖVP) seotud ruumides.

Prokuratuuri teatel on Kurz ja veel üheksa inimest uurimise all seoses kahtlustustega, et valitsuse raha kasutati aastatel 2016-2018 korruptiivses tehingus positiivse meediakajastuse tagamiseks.

Kurz ise eitab rikkumisi, kinnitades ka laupäeval, et süüdistused tema vastu on valed ning lubas selle teema ära lahendada, jätkates ÖVP juhi ja seadusandjana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles