Kim Jong-un süüdistas Korea poolsaare pingetes Ühendriike

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un relvanäitusel.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un relvanäitusel. Foto: STR/AFP/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un süüdistas Ühendriike poolsaarel valitsevates pingetes ja Lõuna-Koread silmakirjatsemises, vahendas riigimeedia täna, kui ta avas tuumarelvade näituse.

USA halvad otsused ja teod tähendavad, et ebastabiilsust ei saa lahendada, lausus Kim näitusel tehtud pöördumises uudisteagentuuri KCNA vahendusel.

Pyongyang on tuumarelvade ja ballistiliste rakettide programmi tõttu rea rahvusvaheliste sanktsioonide all.

Aastal 2017 katsetas riik rakette, mis võivad ulatuda Ühendriikide mandriosani, samuti viis riik läbi oma seni võimsaima tuumakatsetuse. Pyongyangi hinnangul on relvi vaja enda kaitsmiseks USA rünnaku eest.

Analüütikute sõnul proovib Põhja-Korea oma staatust tuumajõuna normaliseerida.

Joe Bideni valitsus on korduvalt teatanud, et ei ole Pyongyangi suhtes vaenulik, kuid Kim lausus: «Nende käitumine ei anna meile mingit põhjust neid uskuda.»

«Ma mõistatan, kas on ainsatki inimest või riiki, kes seda väidet usub,» lisas ta. «Ja kui on, tahaksin ma teada, kes need on.»

Samas rõhutas ta, et Põhja-Korea relvad on mõeldud enesekaitseks ega ole suunatud ühegi kindla riigi vastu.

KCNA edastatud piltidel on näha Kimi seismas näitusel tohutu mandritevahelise ballistilise raketi ees, mida esitleti mullu öisel sõjaväeparaadil.

Samuti näidati riigijuhti koos kõrgete ametnike ja ohvitseridega suitsetamas.

Põhja-Korea on viimastel nädalatel katsetanud pikamaa tiibraketti, rongist lastavat relva ja väidetavalt ka hüperheliraketti.

Aastal 2018 sai Kimist esimene Põhja-Korea liider, kes kohtus ametisoleva USA presidendiga. Kõnelused jäid aga soiku pärast teist tippkohtumist Hanois.

Bideni valitsus on teatanud, et on valmis kohtuma Põhja-Korea ametnikega tuumarelvitustamise arutamiseks millal iganes ja eeltingimusteta.

Washington ja Soul on liitlased ning Ühendriikidel on Lõuna-Koreas umbes 28 500 sõdurit.

Augustis korraldasid Lõuna-Korea ja Ühendriigid ühisõppuse, mis vihastas Pyongyangi, kes mõistis selle hukka kui ettevalmistuse sissetungiks.

Kim süüdistas Souli «ohjeldamatus ambitsioonis» ja «kahepalgelises, ebaloogilises ja röövellikus» suhtumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles