EL teatas miljardieurosest abipaketist Afganistanile

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Komisjon lubas täna osutada Afganistanile miljard eurot abi, et hoida ära humanitaar- ja sotsiaalmajanduslik kollaps, ütles komisjoni president Ursula von der Leyen.

Rahast 250 miljoni euroga täiendatakse 300 miljoni eurost humanitaarabi, millest Euroopa Liit teatas varem. Ülejäänu läheb Afganistani naaberriikidele, kes võtavad vastu Talibani eest pagevaid afgaane, öeldi avalduses.

Von der Leyen teatas lubadusest tööstusriikide ühenduse G20 tippkohtumisel, mis oli pühendatud Afganistani humanitaar- ja julgeoleku olukorrale.

Ta rõhutas, et raha on mõeldud otseabina afgaanidele ja suunatakse kohapeal tegutsevatele rahvusvahelistele organisatsioonile, mitte Talibani valitsusele, mida Brüssel ei tunnusta.

Euroopa Liidu arenguabi Afganistanile, mis on humanitaarabist erinev, on endiselt külmutatud.

«Me peame andma kõik endast oleneva, et hoida ära suur humanitaar- ja sotsiaalmajanduslik kollaps Afganistanis. Me peame tegutsema kiirelt,» ütles von der Leyen, täheldades, et talv läheneb.

«Oleme selgelt väljendanud oma tingimusi Afganistani võimudega suhtlemiseks, sealhulgas inimõiguste järgimine. Seni räägivad raportid enda eest. Ent afgaani rahvas ei peaks maksma hinda Talibani tegude eest,» lausus ta.

Euroopa Liidu riigid pelgavad afgaani asüülitaotlejate lainet. Brüssel loodab, et raha annetamine Talibani juhitud Afganistani stabiliseerimiseks ja Afganistani ning Euroopa vahele jäävate riikide abistamiseks võib põgenikevoogu vähendada.

Von der Leyen osutas, et EL-i riikidel, eriti neil, kes osalesid NATO missioonis, mis augustis Afganistanist rutakalt lahkus, on moraalne kohustus afgaane aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles