KOHALIK VAADE ⟩ Vaktsiinivastased ja fašistid panid Roomale tule otsa (1)

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Roomas puhkesid laupäeval toimunud meeleavaldusel vägivaldsed kokkupõrked. 
Roomas puhkesid laupäeval toimunud meeleavaldusel vägivaldsed kokkupõrked. Foto: Massimo Percossi/EPA/Scanpix

Laupäeva pärastlõunal lõhkes pomm, mis ähvardas plahvatada juba pikka aega. Roomas leidis aset meeleavaldus, mis tõi kokku umbes 10 000 inimest, nende seas paremäärmuslased, vaktsiinivastased ja nn rohelise passi vastase liikumise liikmed. Kogunemise tagajärg oli vägivallalaine ja rünnak riigi suurima ametiühingu CGIL peakorteri vastu.

Protestijad võtsid esmalt sihikule peaministri residentsi Palazzo Chigi. Loobiti suitsupomme ja kive ning lasti ilutulestikurakette, kuid politsei suutis ründajad tõrjuda. Seejärel leidsid meeleavaldusele teel olnud märatsejad teelt CGILi peakorteri, kuhu nad otsustasid siseneda ja seal lõhkuda. Vaatepilt meenutas jaanuaris Washingtonis Kapitooliumil aset leidnud sündmusi.

USA ja Itaalia pealinna rünnakute ideoloogia oli sarnane. Mõlemat aktsiooni toitsid vandenõuteooriad – Itaalia puhul vaktsiinide kohta – ja nende taga olid äärmusliikumised, mida samasuguste vaadetega suured erakonnad eemale ei tõrju.

Selliseid liikumisi ei toetata ega kritiseerita. Neid eiratakse ja toidetakse samal ajal, mängides ohtlikku mängu, kus ühe erakonna sees on nii süsteemi toetav kui ka süsteemivastane hing.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles