Mali džihadist vabandas hävitustöö eest Timbuktus

Copy
Üks Timbuktu 15. sajandi mošeesid, mida džihadistid püüdsid hävitada.
Üks Timbuktu 15. sajandi mošeesid, mida džihadistid püüdsid hävitada. Foto: SEBASTIEN RIEUSSEC / AFP / Scanpix

Mali džihadist vabandas teisipäeval oma rolli eest kuulsate pühamute hävitamise eest Timbuktus, paludes Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) kohtunikelt enda vabastamist vanglast.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi, kes mõisteti 2016. aastal üheksaks aastaks vangi, ütles kohtus, et on täielikult öelnud lahti kuritegelikust maailmast ning ei naase sinna kunagi.

Al-Mahdi oli esimene isik, kelle ICC mõistis süüdi sõjakuritegudes Mali kultuuripärandi ja UNESCO maailma kultuuripärandi ründamise ja hävitamise eest Timbuktus.

Linn oli Al-Qaedaga seotud džihadistliku rühmituse Ansar Dine kontrolli all 2012. aastal umbes 10 kuud, kuni Prantsusmaa juhitud rahvusvaheline sekkumine nad taanduma sundis.

Džihadistid tegid hävitustööd 14 Timbuktu moslemipühaku mausoleumis.

«Härra al-Mahdi on veetnud kuus aastat trellide taga ja nende kuue aasta jooksul on ta muutunud palju paremaks inimeseks. Ta ei ole sama inimene, kes ta oli Haagi saabudes,» ütles tema advokaat Mohamed Aouini kohtule.

«Ta on õppinud kinnipidamiskeskuses prantsuse ja inglise keelt, arvutiasjandust ja matemaatikat, ta on õppinud süüa tegema, õmblema ning mängima klaverit ja kitarri,» lisas ta.

Prokuröride sõnul kalduvad nad suhtuma positiivselt al-Mahdi karistuse vähendamisse.

ICC hinnangul ulatub al-Mahdi põhjustatud kahju 2,7 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles