Taliban ähvardas USAd ja ELi sanktsioonide jätkudes põgenikelainega

Copy
Talibani välisminister Amir Khan Muttaqi.
Talibani välisminister Amir Khan Muttaqi. Foto: KARIM JAAFAR/AFP/Scanpix

Afganistanis võimu haaranud Taliban hoiatas USA ja Euroopa saadikuid, et režiimi jätkuv survestamine sanktsioonidega õõnestab julgeolekut ja võib viia majanduspõgenike laineni.

«Afganistani valitsuse nõrgestamine ei ole kellegi huvides, sest see mõjutab negatiivselt maailma julgeolekusektorit ja toob kaasa majandusliku rände,» ütles välisministri kohusetäitja Amir Khan Muttaqi teisipäeval Dohas toimunud kõnelustel lääneriikide diplomaatidele.

Taliban kukutas Afganistani USA toetusega valitsuse augustis, kui lääneriigid pärast kakskümmend aastat kestnud sõda riigist taandusid.

Talibani katseid võimu konsolideerida on õõnestanud äärmusrühmituse Islamiriik Khorasanis (IS-K) verised rünnakud, aga ka rahvusvahelised sanktsioonid: pankadel on raha otsakorral ja riigiteenistujad on palgata.

«Me ärgitame maailma riike sanktsioone lõpetama ja lubama pankadel normaalselt tegutseda, et heategevusühendused, organisatsioonid ja valitsus saaks oma töötajaile omaenda reservidest ja rahvusvahelisest finantstoest palka maksta,» edastas Muttaqi sõnu tema pressiesindaja.

Euroopa riigid on mures, et kui Afganistani majandus kokku kukub, asub teele suur hulk põgenikke, kes võivad jõuda ELi piirideni.

Washington ja Brüssel on teatanud, et on valmis andma Afganistanile humanitaarabi, kuid ei taha anda Talibanile majandusabi, kui viimane ei luba inimõigustest lugu pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles