Migrandivoog Valgevenest on jõudnud Saksamaale (1)

Copy
Saksa politseinikud põgenike vastuvõtukeskuses  Eisenhuettenstadtis.
Saksa politseinikud põgenike vastuvõtukeskuses Eisenhuettenstadtis. Foto: Patrick Pleul/dpa/AP/Scanpix

Saksa võimud teatasid täna, et Valgevenest läbi Poola Saksamaale jõudnud migrantide arv on viimastel kuudel kasvanud. Saksa föderaalpolitsei teatel on tänavu peetud Poola piiril kinni üle 4300 ebaseaduslikult piiri ületanud inimese, neist enamik Iraagist, Süüriast, Jeemenist ja Iraanist, vahendas uudisteagentuur dpa.

Kui jaanuarist juulini tabati niinimetatud Valgevene rändeteelt vaid 26 inimest, siis augustis oli neid 474, septembris 1914 ja oktoobri esimesel 11 päeval 1934, teatas politsei.

Enamik migrante on viidud vastuvõtupunktidesse Brandenburgis. Kuna tavaliselt mahutavad keskused vaid 3500 inimest, pannakse püsti ka telke, et võõrustada kuni 5000 migranti.

«Olukord pole murranguline, aga see on raske,» ütles Eisenhuettenstadti välismaalaste keskbüroo juht Olaf Jansen, lisades, et muret tekitab ka koroonaviiruse võimalik levik põgenikekeskustes.

Euroopa Liidu juhid, sealhulgas Saksa kantsler Angela Merkel, on süüdistanud Valgevene režiimi suuremahulise rände kasutamises hübriidsõja vormina, et 27-liikmelist blokki destabiliseerida.

Tuhandeid põgenikke on meelitatud turistiviisadega Valgevenesse, kus neid julgustatakse ületama piiri Poolasse, Leetu ja vähemal määral ka Lätti.

Teel läbi metsa ja soo Poola on kurnatusse surnud mitu migranti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles