USA korraldab lunavara teemalise tippkohtumise ilma Venemaata

Copy
Häkker. Foto on illustreeriv.
Häkker. Foto on illustreeriv. Foto: panorama-images/imago-images/Scanpix

Washington kutsus umbes 30 riiki täna ja homme toimuvale kohtumisele, kus arutatakse rahvusvahelist võitlust lunavara vastu, ütles Valge Maja ametnik, märkides, et Venemaa kutset ei saanud.

Ühendriike on tabanud rida lunavararünnakuid, eriti käesoleva aasta esimeses pooles, kus küberväljapressijad hõivavad andmeid või võrke ja nõuavad lunaraha maksmist krüptovaluutas.

Ehkki Moskva on vastutust eitanud, süüdistatakse rünnakutes sageli venekeelseid või Venemaalt tegutsevaid häkkerirühmitusi.

Virtuaalsel tippkohtumisel osalevad teiste seas Ühendkuningriik, Austraalia, India, Jaapan, Prantsusmaa, Saksamaa, Lõuna-Korea, Euroopa Liit, Iisrael, Keenia ja Mehhiko, aga ka Eesti.

Valge Maja ametniku sõnul on kõneluste keskmes neli teemat: mehhanismide loomine väljapressimiskatsete tõrjumiseks, krüptovaluuta roll lunavaranõuetes, õiguskaitse ja kohtulikud meetmed, aga ka diplomaatia.

«Kui me hakkasime kutseid saatma, oli innukus osaleda, innukus õppida, innukus aidata teistel riikidel võimekust üles ehitada lihtsalt tohutu,» ütles ametnik.

Küsimusele Moskva puudumise kohta vastas ta: «Me ei kutsunud venelasi osalema tervel hulgal põhjustel.»

Ta lisas, et Washington loonud Moskvaga neis asjus suhtlemiseks eraldi kanali.

USA president Joe Biden vestles juulis Vene ametikaaslase Vladimir Putiniga ning ütles talle, et ta astuks samme Venemaalt tegutsevate lunavararühmituste vastu.

Valge Maja ametniku sõnul on loodud Washingtoni-Moskva ekspertrühm, millel on olnud otsekoheseid ja professionaalseid mõttevahetusi.

Tagasi üles