AVASTUS ⟩ Õlu ja hallitusjuust olid mokka mööda juba rauaajal elanud eurooplastele (1)

Copy
Tänapäevane Roquefort'i juust. Midagi sarnast sõid Austria soolakaevurid aga juba 2700 aastat tagasi.
Tänapäevane Roquefort'i juust. Midagi sarnast sõid Austria soolakaevurid aga juba 2700 aastat tagasi. Foto: Karen Kaspar / Shotshop / Imago Images / Scanpix

Seda, et õlu ja hallitusjuust sobivad hästi kokku, teadsid juba 2700 aastat tagasi elanud Austria soolakaevurid, selgub äsja avaldatud teadusartiklist.

Teadlased tegid avastuse, kui analüüsisid Austria Alpides asuvast Hallstatti kaevandusest leitud inimrooja. Uurimus avaldati eile ajakirjas Current Biology.

Uurimuse peaautor, Bolzano Euraci instituudi mikrobioloog Frank Maixner ütles, et talle pakkus suurt üllatust, et toonased soolakaevurid kasutasid kääritamist sihipäraselt. «See on minu meelest väga arenenud,» ütles Maixner AFP-le. «Seda ma poleks tollest ajast oodanud.»

Tegemist on kõige varasema märgiga juustu laagerdamisest Euroopas, osutasid uurijad. Ehkki alkoholitarbimine on vanades ajalooürikutes ja arheoloogilistes leidudes juba kindlalt tõendatud, sisaldas kaevurite ekskrement esimest molekulaarset tõendusmaterjali toonase õllejoomise kohta Euroopas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles