Egiptus varjab endiselt Itaalia teaduri mõrvas süüdistatavaid ohvitsere

Postimees
Copy
Meeleavaldus Roomas Giulio Regeni esimesel surma-aastapäeval.
Meeleavaldus Roomas Giulio Regeni esimesel surma-aastapäeval. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / Scanpix

Viis ja pool aastat pärast Itaalia teaduri Giulio Regeni piinamist ja julma mõrva Kairos algas Roomas kohtuprotsess kuriteos süüdistatava nelja Egiptuse riikliku julgeolekuteenistuse töötaja üle, kes aga varjavad end Egiptuse võimude abil õigusemõistmise eest.

Kui Egiptuses teadustööd teinud 28-aastase Regeni surnukeha leiti 2016. aasta veebruaris Kairo lähistelt kraavist, oli see nii rängalt moondunud, et isegi tema emal oli raskusi noormehe isiku tuvastamisega.

Itaalia prokuratuuri uurimine järeldas, et tapatöö taga oli Egiptuse mõjuvõimas Riiklik Julgeolekuagentuur, mis jälgis Regenit juba mitu kuud enne noormehe surma, kuna Cambridge'i ülikooli doktorant uuris teadustöö raames Kairo ametiühingute tegevust – teema, mis Egiptuse valitsuse silmis on tundlik, kuna ametiühingud olid president Hosni Mubaraki kukutanud revolutsiooni üheks tähtsamaks osaliseks.

Prokuröride teada vahistati Regeni jaanuaris 2016 ja toimetati esmalt Kairo politseijaoskonda ning sealt edasi Riikliku Julgeolekuagentuuri hoonesse, kus teda piinati, vahendas The Guardian. Enne surma oli noormeest löödud, lõigutud, põletatud kuumade esemetega ning pekstud kaigastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles