Norra uues valitsuses on ka 2011. aasta veresaunas ellujäänuid

Copy
Norra uus peaminister Jonas Gahr Støre.
Norra uus peaminister Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge/NTB/AP/Scanpix

Norra uus peaminister Jonas Gahr Støre avalikustas täna oma uue valitsuse, milles on enamuses naised ja kuhu kuulub ka kaks 2011. aastal 69 inimese elu nõudnud veresaunas ellujäänut.

Tööpartei juhitav koalitsioonivalitsus astus ametisse päev pärast seda, kui riigi kaguosas Kongsbergi linnas sai vibupüssirünnakus surma viis ja vigastada veel kaks inimest.

Naiste käes on 19 ministrikohast kümme, muu hulgas sai välisministriportfelli Anniken Huitfeldt Tööparteist.

Norral on ka kaks korda varem olnud naiste enamusega kabinet, kuigi lühikest aega, ning seda praeguse NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi valitsusajal ajavahemikus 2005-2013.

Valitsuses on kaks inimest, kes viibisid Utøya saarel, kui paremäärmuslane Anders Behring Breivik avas 22. juulil 2011 tule Tööpartei noorte kokkutuleku pihta, tappes 69 inimest. Kokku hukkus tol päeval Breiviki käe läbi 77 inimest, neist kaheksa valitsuse peakorteris Oslos.

Veresaunast eluga pääsenud valitsuse liikmed on haridusministriks nimetatud 33-aastane Tonje Brenna ning kaubandus- ja tööstusminister Jan Christian Vestre.

«Nüüd, kus need andekad noored inimesed kannavad oma minevikku endaga kaasas, on mul tunne, et astusime veel ühe tähtsa sammu ning ma olen selle üle uhke,» lausus Støre.

Uude valitsusse, mis kontrollib septembrikuiste valimiste järel parlamendis vähemust, kuulub lisaks Tööparteile ka peamiselt maapiirkondade elanike huve kaitsev Keskerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles