Beirutis puhkenud vägivallas hukkus vähemalt kuus inimest

Copy
Kaos Beirutis.
Kaos Beirutis. Foto: Ibrahim Amro/Afp/Scanpix

Liibanoni pealinnas Beirutis täna puhkenud kaoses ja tulistamises sai surma vähemalt kuus ja viga 30 inimest. Pinged on vallandunud seoses mulluse ohvriterohke sadamaplahvatusega, mis muutis linna sõjapiirkonnaks.

Sõjavägi tõi tänavaile tankid, et rahustada tänavalahinguid, mis tõid meelde aastate 1975-1990 kodusõja ajal, mil Liibanon maadleb oma ajaloo rängima majanduskriisiga.

Liibanoni televisioon edastas kaadreid automaatide ja raskerelvastusega sõduritest.

Vägivald sai alguse snaipritulest meeleavalduse pihta, mille korraldasid šiialiikumised Hizbollah ja Amal musta riietatud poolehoidjad.

Protestijad nõudsid võimudelt, et vallandataks Beiruti plahvatuse uurimist juhtiv kohtunik Tarek Bitar, kes tahab kohtu ette tuua mitmeid kõrgeid ametnikke.

AFP korrespondendi sõnul avasid lähedalasuvates elumajades peitunud snaiprid tule Hizbollah' ja Amali toetajate suunas, millele need vastasid automaatide ja granaadiheitjatega.

Üks mees sai kuulitabamuse pähe ja teine rindu, ütles äärelinnas asuva Saheli haigla töötaja.

Kolmas surm registreeriti lähedalasuvas Rasoul al-Azami haiglas, vahendas riiklik uudisteagentuur National News Agency.

Siseminister Bassam Mawlawi sõnul tapeti vähemalt kuus inimest, kõik tulirelvadega. Hukkunute seas oli ka üks 24-aastane, kes sai kuulitabamuse pähe oma kodus.

Liibanoni Punane Rist teatas 30 vigastatust.

Peaminister Najib Mikati kutsus rahu taastama ja hoiatas katsete eest Liibanoni vägivalla küüsi tirida.

Kohalikud elanikud varjasid end oma kodudes, kuid kuulirahe purustas tänavail mitmeid elumajade aknaid. Kohalik tsiviilkaitse oli kohal, üritades elanikke evakueerida.

Ühes koolis varjusid lapsed laudade alla ja hoidsid põranda ligi, nagu oli näha sotsiaalmeedias levitatud fotodelt.

Iraani toetatav Hizbollah ja Amal süüdistasid «relvastatud ja organiseeritud rühmi» oma toetajate ründamises.

«Nad olid avatud täpsuslaskurite otsetulele..., millele järgnes intensiivne tulistamine,» ütlesid nad ühisavalduses.

Puhkenud vägivald oli tahtlik ning selle eesmärgiks oli kiskuda riik vägivalda, teatasid liikumised. Nad palusid oma toetajail säilitada rahu ja olukorda deeskaleerida.

Hizbollah' telekanal Al-Manar TV süüdistas intsidendis kristlaste parteid Liibanoni Väed.

Kohtunik Bitar on paljude liibanonlaste meelest õigluse saavutamiseks plahvatuse asjus viimane lootus.

Mõned poliitilised liidrid on nimetanud teda aga kallutatuks ja korruptiivseks. Bitar on tekitanud lõhe valitsuses nende vahel, kes tahavad tema paigalejäämist ning nende vahel, kes tahavad temast lahti saada.

Kassatsioonikohus lükkas neljapäeval tagasi kahe endise ministri hagi, kes nõudsid tema asendamist, ütles kohtuametnik AFP-le.

«Bitar ei kuulu selle kohtu pädevusse ning sel pole võimu tema tagandamise palveid kaaluda,» lisas ta.

See on teist korda, kui kohtud on otsustanud Bitari kasuks.

Inimõigusorganisatsioonid ja plahvatusohvrite lähedased näevad temas sõltumatu kohtuvõimu sümbolit riigis, kus poliitikute puutumatus on pikka aega olnud normiks, kirjutas AFP.

Kohtuotsus võimaldab Bitaril jätkata oma juurdlust 2020. aasta 4. augusti plahvatuse suhtes, mis nõudis enam kui 200 inimelu ja tekitas Beirutis ulatuslikke purustusi.

Bitari saatus peauurijana pole aga selge, kuna Hizbollah ja Amal tahavad temast jätkuvalt lahti saada. Hizbollah' juht Hasan Nasrallah kutsus esmaspäeval vahetama Bitari välja mõne «ausa» kohtuniku vastu.

Teisipäeval nõudsid Hizbollah' ja Amaliga seotud ministrid valitsuselt toetust Bitari eemaldamisele. Kolmapäeval toimuma pidanud valitsuse kohtumine lükati edasi, mis viitab sellele, et kabinet pole küsimuses kokkuleppele jõudnud. Mõned ministrid on rõhutanud, et valitsus ei tohiks sekkuda kohtu asjadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles