ÜLEVAADE Põhja-Korea võitleb šamaanide ja ennustajatega

Margus Parts
, toimetaja
Copy
40 šamaani Venemaalt, Mongooliast, Ukrainast ja Lõuna-Koreast kogunesid 2019. aastal Olkhoni saarele, et kutsuda välja vihma Siberi maastikupõlengute lõpetamiseks.
40 šamaani Venemaalt, Mongooliast, Ukrainast ja Lõuna-Koreast kogunesid 2019. aastal Olkhoni saarele, et kutsuda välja vihma Siberi maastikupõlengute lõpetamiseks. Foto: Vladimir Baikalski/TASS/Scanpix

Pyongsongi linnast pärit ennustaja mõisteti 2019. aastal eluks ajaks vangi, aasta varem lasti maha tema ametikaaslane Põhja-Hamgyeongi maakonnas Chongjinis. Hoolimata karmidest karistustest ei õnnestu võimudel sajanditepikkuseid rahvausundi traditsioone niisama lihtsalt välja juurida.

«Vangivalvurina õnnestus mul kohata palju ennustajaid. Põhja-Koreas ennustamisega vahele jäädes sind vahistatakse,» lausus endine Põhja-Korea vangivalvur väljaandele Shindonga.

«Ennustajate majad on iga kümne lii (viie kilomeetri – toim) järel,» lisas endine valvur. «Põhja-Korea ennustajad ei saa panna silte üles nagu lõunakorealased. Nii need, kes ennustada lasevad, kui ka need, kes seda pealt vaatavad, võivad minna vangi, kui keegi neist ette kannab või nad jäävad vahele julgeolekujõududele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles