ÜLEVAADE ⟩ Norra terroriteo toimepanija radikaliseerumine tõmbas ammu tähelepanu (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kongsbergi elanikud tõid eile kesklinna viburünnakus tapetute mälestuseks küünlaid, lilli ja mänguasju. 
Kongsbergi elanikud tõid eile kesklinna viburünnakus tapetute mälestuseks küünlaid, lilli ja mänguasju. Foto: Terje Pedersen/EPA/Scanpix

Norra julgeolekuteenistuse esialgse hinnangu järgi ründas 37-aastane islami usku pöördunud Espen Andersen Bråthen üleeile õhtul Oslo lähistel Kongsbergis inimesi vibuga terroristlikel ajenditel.

Viis inimest tapnud ja kahte vigastanud Bråthen, kes oli juba mõnda aega politsei huviorbiidis seoses võimaliku radikaliseerumisega, tunnistas uurijatele veretöö toimepanemist, kuid politsei pole avalikustanud, kuidas ta ülekuulamisel oma tegu põhjendas.

Täna hommikul otsustab Buskerudi piirkonnakohus Bråtheni vahi alla jätmise.

Kuigi mees on Taani kodanik ja tema emal on samuti Taani pass, on ta sündinud Norras ning elanud suurema osa elust Kongsbergis, ilma et tal oleks lähemaid sidemeid Taaniga, kirjutas ajaleht VG.

Leht vestles mitme Bråtheni praeguse või varasema tuttavaga, kelle sõnul on ta kogu täiskasvanu elu olnud kimpus vaimse tervise probleemidega, pole 2000. aastate algusest tööl käinud, elas üksi ning tema suhtlusringkond oli äärmiselt kitsas. Eile alustati esmase kohtupsühhiaatrilise ekspertiisiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles