KOMMENTAAR Margus Kuul: Mali pole ainult Aafrika probleem

Margus Kuul
, tavatu sõjapidamise ekspert
Copy
Prantsusmaa juhitava terrorismivastase operatsiooni Barkhane sihtüksuse Takuba sõdur patrullib mootorrattal koos Mali sõduritega Nigeri piiri lähistel tänavu augustis. 
Prantsusmaa juhitava terrorismivastase operatsiooni Barkhane sihtüksuse Takuba sõdur patrullib mootorrattal koos Mali sõduritega Nigeri piiri lähistel tänavu augustis. Foto: Paul Lorgerie/Reuters/Scanpix

Mali pealinnast Bamakost riigivõim rohkem kui tuhandete kilomeetrite kaugusele Kesk- ja Põhja-Malisse ei ulatu. Riigi julgeolekujõud on Lääne-Euroopa suuruses riigis korra hoidmiseks liiga nõrgad.

Just sel põhjusel on Põhja-Malis kanda kinnitamas islami emiraati loov Al-Qaeda. Naaberriigis Nigeris punub pesa aga ISIS. Erinevalt Al-Qaedast tahab ISISe haru kogu Saheli piirkonnas islamiemiraati luua. Siit ka meie õnneks verine erimeelsus džihaadi-salafistide vahel, sest riik ei saa olla osa grupist.

Samas, konflikti Malis ei põhjusta üksnes islami ekstremism, vaid ka kliimamuutused Aafrikas. Kesk-Malis võivad dogoni hõimu naised lõputult oma traditsioone järgides vihma välja tantsida, kuid see ei muuda fakti, et nelja kuu pikkune vihmaperiood on nüüdseks kahanenud kahekuuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles