AK ⟩ «Taliban hakkab müüma ameeriklaste relvi vasakule ja paremale»

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Talibani võitleja Kabulis 3. oktoobril patrullimas.
Talibani võitleja Kabulis 3. oktoobril patrullimas. Foto: JORGE SILVA/Reuters/Scanpix

Mis saab, kui Taliban hakkab nende kätte langenud Afganistani armee moodsat relvastust müüma üle maailma terroriorganisatsioonidele? Millise Trooja hobuse jätab USA Afganistanis Venemaale ja Hiinale? Kuidas Taliban tõestab praktikas Lenini kuulsat teesi? Kas tõesti Taliban piirab oopiumi kasvatamist?

Postimees uuris vastuseid nendele küsimustele Tadžikistanis ja Usbekistanis töötavatelt Afganistani-ekspertidelt, kes on aastaid elanud ja töötanud Afganistanis. Rahmatullo Abdullojev on tegelenud Afganistani uuringutega ligi 40 aastat, elas ligi kümme aastat Afganistanis ning on endine Tadžikistani teaduste akadeemia töötaja. Ravšan Nazarov on Usbekistani teaduste akadeemia ajalooinstituudi endine teadlane, kelle eriala on etnopoliitika Kesk-Aasias ja Afganistanis. Nurali Davlat on Tadžikistani teaduste akadeemia Afganistani ja Iraani uuringute keskuse endine töötaja, kes on töötanud palju aastaid tõlgina Afganistanis. Tadžikistani teaduste akadeemia Afganistani ja Iraani uuringute keskuse direktor Kazõmšoh Iskandarov on tegelenud Afganistani teemaga juba ligi 50 aastat.

Enamikust lääne ekspertidest eristab neid üks tähtis asjaolu: nad räägivad Afganistanis rahvastevaheliseks suhtluskeeleks kujunenud dari keelt. Samas tuleb arvestada, et just Afganistanis elavad tadžikid on praegu Talibani peamised vastased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles