Prints William sarjas kosmoseturiste (1)

Copy
Prints William.
Prints William. Foto: George Rogers/SIPA/Scanpix

Suurbritannia prints William sarjas neljapäeval kosmoseturiste ja kutsus enne rahvusvahelist kliimakohtumist üles keskenduma hoopis olulisematele probleemidele Maal.

Williami kommentaarid ilmusid rahvusringhäälingu BBC intervjuus päev pärast seda, kui telesarja «Star Treki» staarist William Shatnerist sai tõeline kosmosereisija.

«Meil on vaja maailma suurimaid ajusid ja meeli, et nad püüaksid seda planeeti siin parandada ja mitte ei vaja järgmist kohta, kuhu elama minna,» sõnas William muu hulgas.

Shatner reisis kolmapäeval päriselt kosmosesse Jeff Bezose firma Blue Origin teisel mehitatud missioonil.

«See oli uskumatu,» ütles 90-aastane kanadalane, kes oli pisarateni liigutatud 11 minutit kestnud kosmosereisi järel Texase kõrbes maandudes.

Rakett New Shepard startis umbes 9.49 hommikul (17.49 Eesti aja järgi) pärast kaht lühikest viivitust.

New Shepardi pardal olid ka Blue Origini asepresident Audrey Powers, Planet Labsi asutaja Chris Boshuizen ning meditsiiniuuringute platvormi Medidata kaasasutaja Glen de Vries.

Meeskonna umbes 11-minutine sõit üle Kármáni joone, mis tähistab kosmose tinglikku algust, kordab Blue Origini esimest mehitatud lendu juulis.

Toonast reisi, mille pardal oli ettevõtte omanik Jeff Bezos, nähti olulise hetkena tärkavas kosmoseturismi sektoris.

«Sa oled andnud mulle kõige tähendusrikkama kogemuse, mida suudan ette kujutada. Ma olen täidetud emotsioonidega sellest, mis just toimus,» ütles Shatner Bezosele.

Shatnerist sai selle reisiga ka maailma vanim astronaut.

«Star Trekis» kujutatud tähelaeva USS Enterprise tähtedevaheline retk pööras ameeriklaste tähelepanu ilmaruumile ajal, mis USA kosmoseprogramm oli alles lapsekingades.

«Kapten Kirk esindab «viimast piiriala» rohkem kui keegi teine ja seda mitme põlvkonna jaoks nii USA-s kui mujal,» ütles stsenarist ja Star Treki ajaloolane Marc Cushman.

Blue Origin püüab teise lennuga vähem kui kolme kuu jooksul demonstreerida, et on kosmoseturismi sektoris juhtiv jõud, ent konkurents on tihe.

Richard Bransoni Virgin Galactic tegi sarnase lennu juulis, mõned päevad enne Bezost.

Miljardäride kosmosevõidujooksus osaleb aga ka Elon Muski SpaceX, mis saatis septembris tunduvalt ambitsioonikamale kolmepäevasele reisile ümber Maa neli tsiviilisikut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles