Saudi Araabia teatas üle 180 Jeemeni mässulise tapmisest (1)

Copy
Õhurünnakus hävinenud hoone Jeemenis Sanaas 7. oktoober 2021.
Õhurünnakus hävinenud hoone Jeemenis Sanaas 7. oktoober 2021. Foto: Yahya Arhab/EPA/Scanpix

Saudi Araabia juhitud koalitsioon teatas reedel, et tappis enam kui 180 huthi šiiamässulist Maribi linnast lõunas.

«Operatsiooni käigus hävitati 10 armeesõidukit ja tapeti enam kui 180 terrorielementi,» teatas koalitsioon Saudi riikliku uudisteagentuuri vahendusel.

Koalitsiooni teatel on Maribi lahingutes viimastel päevadel tapetud sadu Jeemeni mässulisi. Huthid tavaliselt hukkunute kohta oma ridades andmeid ei avalikusta.

Jeemeni kodusõda puhkes 2014. aastal, kui huthid hõivasid pealinna Sanaa, mis asub Maribist 120 kilomeetrit läänes. 2015. aastal sekkus konflikti Jeemeni valitsuse poolel Saudi Araabia.

Kümned tuhanded inimesed on hukkunud kodusõjas, mis on viinud ÜRO hinnangul maailma suurima humanitaarkriisini.

Huthid alustasid suuremat operatsiooni Maribi enda kontrolli alla saamiseks veebruaris ning viimastel nädalatel on nad oma pealetungi suurendanud.

ÜRO kutsus neljapäeval peatama lahinguid Abdiya piirkonnas, kus Saudi Araabia on korraldanud oma viimased õhurünnakud.

Maribi, Shabwa ja Al-Bayda provintsid on näinud lahingute eskaleerumist viimaste nädalate jooksul, ütles ÜRO humanitaarkoordinaator Jeemeni küsimustes David Gressly.

Olukord Abdiyas on iseäranis ränk, kuna humanitaarabi ja umbes 35 000 inimese võimalused liikuda on iseäranis piiratud. Nende seas on 17 000 inimest, kes oli pagenud sinna juba teistest Jeemeni piirkondadest. Gressly kutsus avalduses võimaldama humanitaarabile, viga saanud inimestele ja tsiviilisikutele ohutut ja vaba liikumist.

Maribi linna elanike arv on kasvanud 20 000-30 000-lt sõja alguses mitmesajale tuhandele sisepagulaste tõttu. Terves Maribi provintsis asub 139 pagulaslaagrit, kus elab umbes 2,2 miljonit inimest, ütleb valitsus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles