Venemaa väitel tõrjuti oma vetest USA sõjalaev

Copy
USA mereväe hävitaja USS Chafee, mis väidetavalt Vene territoriaalvetest tõrjuti.
USA mereväe hävitaja USS Chafee, mis väidetavalt Vene territoriaalvetest tõrjuti. Foto: Vene kaitseministeerium/TASS/Scanpix

Moskva väitel oli üks selle sõjalaevadest peletanud eile minema USA mereväe hävitaja, mis olevat püüdnud Jaapani meres Vene territoriaalvetesse siseneda.

Washington eitas seda väidet.

Vahejuhtum leidis aset ajal, mil Venemaa ja Hiina piirkonnas mereväeõppusi pidasid.

Vene kaitseministeeriumi avalduses on öeldud, et kohaliku aja järgi umbes kella 17 paiku lähenes Jaapani meres mitu päeva seilanud hävitaja USS Chafee «Vene Föderatsiooni territoriaalvetele ja üritas selle piiri ületada».

Vene hävitaja Admiral Tributs olevat hoiatanud USA alust «selliste tegude lubamatuse eest».

USS Chafee eiras hoiatust ja rikkus Vene Föderatsiooni riigipiiri, väitis kaitseministeerium, mille andmeil oli Vene sõjalaev «vastavalt rahvusvahelistele meresõidureeglitele võtnud kursi sissetungija tõrjumiseks Venemaa territoriaalvetest».

Kui Vene alus jõudis vähem kui 60 meetri kaugusele, olevat USS Chafee otsa ümber pööranud ja lahkunud.

USA merevägi lükkas Venemaa versiooni tagasi kui vale, märkides oma avalduses, et tema laev oli rutiinsel missioonil Jaapani mere rahvusvahelistes vetes, kui Vene hävitaja jõudis USS Chafeest umbes 65 jardi kaugusele.

«Suhtlus oli ohutu ja professionaalne,» ütles USA merevägi.

USA merevägi tunnistas, et Venemaa oli teda piirkonnas toimuvatest õppustest teavitanud, kuid see ei olevat kehtinud aja kohta, mil vahejuhtum aset leidis.

USA laev käitus vastavalt rahvusvahelisele õigusele ja tavale, seisis avalduses. «USA jätkab lendamist, seilamist ja opereerimist seal, kus rahvusvaheline õigus seda lubab.»

Vene mereväega seotud vahejuhtumeid on Vaikse ookeani piirkonnas harvad. Seal domineerib Hiina, kellele on vastumeelt regiooni rahvusvahelistes vetes patrullivad USA ja selle liitlaste sõjalaevad, mis kaitsevad sellega oma õigust meresõiduvabadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles