Guatemalat ähvardab toidukriis

Copy
Toidumüüja Guatemala Citys 27. jaanuar 2021.
Toidumüüja Guatemala Citys 27. jaanuar 2021. Foto: Johan Ordonez/AFP/Scanpix

Kliimamuutus ja Covid-19 pandeemia on Guatemalas toonud kaasa toiduga kindlustatuse kriisi, ütles laupäeval riigi kõrgeim inimõigusametnik.

Sel aastal suri riigis alatoitumuse tõttu 39 last, ütles inimõigusküsimuste ombudsman Jordán Rodas.

«Guatemala seisab silmitsi halbade väljavaadetega (ÜRO) aastatuhande arengueesmärkide (MDGs) täitmise kontekstis, iseäranis nälja kaotamises,» ütles Rodas maailma toidupäeval.

Kokku 16 protsenti 17 miljonist Guatemala elanikust kannatab alatoitumuse käes. Kaheksateist protsenti elab väga halbades toidujulgeoleku tingimustes ja 45 protsenti keskmiselt halbades tingimustes.

ÜRO andmetel kannatab peaaegu 50 protsenti alla viieaastastest lastest Guatemalas kroonilise alatoitumuse käes. Tegemist on Ladina-Ameerika kõige kõrgema näitajaga.

Tänavu suri tõsise alatoitumuse tulemusena 39 alla viieaastast poissi ja tüdrukut, ütles Rodas.

Tegemist on ühe «suurima toidu- ja toitaine julgeoleku kriisiga», mis on mõjutatud Covid-19 pandeemiast, samuti kliimanähtustest, nagu tormid Eta ja Iota, mis kahjustasid saaki ja infrastruktuuri, ütles ta.

Rodas ärgitas Guatemala presidenti Alejandro Giammatteid viima ellu jõulist ja efektiivset poliitikat, millega garanteeritakse elanike õigus toidule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles