Hiina katsetas hüperhelikiirusega raketti

Copy
Sõjapropaganda Pekingis 18. mai 2021.
Sõjapropaganda Pekingis 18. mai 2021. Foto: NOEL CELIS/AFP/Scanpix

Hiina katsetas hiljuti Maale ringi peale teinud hüperhelikiirusel lendavat raketti, teatas laupäeval Financial Times (FT).

Peking saatis augustis lendu tuumarelvavõimekusega raketi, mis tegi Maale madalal orbiidil ringi peale ning lendas seejärel oma sihtmärgi suunas, minnes sellest 32 kilomeetri võrra mööda, ütlesid kolm allikat.

FT allikate sõnul vedas hüperhelikiirusel liikuva relva õhku Pika Marsi kanderakett, mille startidest Hiina tavaliselt avalikult teatab. Augustikuine katsetus kulges aga saladuseloori all.

Hiina edusammud hüperhelikiirusel lendavate relvadega on USA luurekogukonda tabanud üllatusena, kirjutas FT.

Pentagoni pressiesindaja John Kirby raportit üksikasjalikult ei kommenteerinud, kuid sõnas: «Me oleme väljendanud oma selgelt oma muret sõjalise võimekuse pärast, mida Hiina jätkuvalt saavutada üritab, võimekuse pärast, mis kasvatab selles regioonis ja mujal vaid pingeid. See on üks põhjus, miks me peame Hiinat oma esmaseks kiireloomuliseks väljakutseks.»

Lisaks Hiinale, USA-le ja Venemaale arendab vähemalt viis riiki välja hüperhelikiiruse tehnoloogiat.

Hüperhelikiirusel planeerivad raketid on nagu tavaliselt ballistilised raketid, mis võivad kanda tuumarelvi, ning lendavad enam kui viiekordse helikiirusega.

Ballistilised raketid lendavad kaarega kõrgele kosmosesse, et oma sihtmärgini jõuda, kuid hüperhelikiirusega raketid lendavad madalamal trajektooril ja jõuavad oma sihtmärgini potentsiaalselt kiiremini.

Hüperhelikiirusega rakettidel on ka manööverdamisvõimekus, mille tõttu on selle eest kaitsmine raskem.

Kuigi riigid nagu USA on arendanud välja süsteemid, et kaitsta ennast tiibrakettide ja ballistiliste rakettide eest, siis hüperhelikiirusega rakettide alla tulistamine on veel küsimärgi all.

Hiina on seda tehnoloogiat jõuliselt arendanud, pidades seda oluliseks kaitseks USA edusammude eest hüperhelikiiruse ja muude tehnoloogiate vallas, kirjutas USA kongressi uurimisteenistus (CRS) hiljutises raportis.

Sõjatehnika katsed leiavad aset ajal, kui Peking on suurendanud oma sõjalist aktiivsust Taiwani lähistel, mida Hiina peab enda territooriumiks ning mille tähtsaim liitlane on USA.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles