Lõuna-Osseetia saab taas gaasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene töölised keevitamas gaasitoru, mis hakkab ühendama Põhja- ja Lõuna-Osseetiat.
Vene töölised keevitamas gaasitoru, mis hakkab ühendama Põhja- ja Lõuna-Osseetiat. Foto: AFP / Scanpix

Venemaalt tarnitav maagaas on pärast augustisõjast tingitud poole aasta pikkust pausi hakanud jälle jõudma ka separatistliku Lõuna-Osseetia elanikeni, teatasid ametnikud.


«Selle informatsiooni kohaselt, mida me saame [gaasifirmalt] Itera-Georgia, taastus gaasivarustus Tshinvali piirkonnale,» ütles agentuurile AFP täna Gruusia aseenergiaminister Eka Enukidze.

Moskva süüdistas varem Thbilisit gaasitarnete katkestamises mässumeelsele provintsile, ehkki Gruusia väitis, et need polnud võimalikud, kuna torujuhe sai sõjas Venemaaga kannatada. Tänane teade võeti suure naabri juures vastu jahedalt.

«Me oleme rahul, et terve mõistus naasis Thbilisisse ning Lõuna-Osseetia ja ümbritsevate Gruusia piirkondade elanikud saavad nüüd kütet ja energiat oma majadesse,» märgitakse teates, mis ilmus Vene välisministeeriumi kodulehele.

Venemaalt saabuv gaasitrass läbib enne separatistide kontrolli all olevatele aladele jõudmist Gruusia teisi piirkondi. Sõja ajal teatati korduvalt ka rünnakutest suure gaasitrassi vastu, mis läbib Gruusiat idast läände. Gazprom on juba teatanud, et kavatseb ehitada otsejuhtme Lõuna-Osseetiasse veel selle aastal.

Itera-Georgia vajas tarnete taasalustamiseks ka valitsuse eriluba, sest Gruusia seadustega on keelatud kommertstegevus separatistliku Lõuna-Osseetia ja Abhaasiaga, mida on iseseisva riigina tunnustanud vaid Venemaa ja selle kiiluvees ka Nicaragua.

OSCE uue eesistujamaa Kreeka välisminister Dora Bakoyannis tervitas täna samuti gaasitarnete taasalgust, mis tema sõnul oli organisatsiooni vahendustegevuse tulemus. Ta kiitis ka osapoolte «konstruktiivset lähenemist».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles