Kanaaride vulkaanipurskel ei paista lõppu

Copy
Hispaania sõjaväe kriisiüksuse liikmed ning Hispaania geoloogia- ja kaevandamisinstituudi töötaja vulkaanipurset monitoorimas.
Hispaania sõjaväe kriisiüksuse liikmed ning Hispaania geoloogia- ja kaevandamisinstituudi töötaja vulkaanipurset monitoorimas. Foto: Luismi Ortiz/UME/AFP/Scanpix

Pole mingeid märke, et vulkaanipurse Hispaania La Palma saarel võiks lõppeda, teatasid võimukandjad neli nädalat pärast laavavoolu algust. Ühel Aafrika looderanniku lähedal asuvatest Kanaari saartest pursanud vulkaan on seni hävitanud rohkem kui 1800 hoonet. Inimohvreid on õnnestunud tänu elanike kiirele evakueerimisele vältida.

Kanaari saarte president Ángel Víctor Torres ütles, et 19. septembril alguse saanud vulkaanipurse ei näita teadlaste hinnangul mingeid märke raugemisest ning laavavood liiguvad aegamisi mere suunas.

«Me oleme vulkaani meelevallas. Tema on ainus, kes saab otsustada, millal see lõpeb,» ütles Torres ajakirjanikele.

Umbes 7000 inimest on olnud sunnitud 85 000 elanikuga saarel oma kodudest lahkuma.

Vulkaan on tekitanud pidevalt tugevat müra ja enamikul päevadest on olnud väiksemaid maavärinaid. Kogu piirkond on vulkaanituhaga kaetud ja see kandub mitme kilomeetri kõrgusele.

Tuha tõttu on paljud lennureisid ära jäänud, sealhulgas 56 lendu laupäeval ja pühapäeval.

Viimaste satelliidifotode järgi on sulakivim katnud 754 hektarit ehk enamiku saare põllumajandusmaast. Hävinud on ka peaaegu 60 kilomeetrit teid.

Saare peamisteks elatusallikateks on turism ja banaanikasvatus. Valitsus on lubanud eraldada hävinud taristu ülesehitamiseks miljoneid eurosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles