Briti minister lubas peatada Euroopa Inimõiguste Kohtu «diktaadi»

Copy
Briti justiitsminister Dominic Raab.
Briti justiitsminister Dominic Raab. Foto: STEVE PARSONS/AFP/Scanpix

Briti justiitsminister ütles pühapäeval, et kavatseb reformida põhiõigusi puudutavat seadusandlust eesmärgiga peatada Euroopa Inimõiguste Kohtu (ECHR) «diktaat» Ühendkuningriigi seaduste üle.

Justiitsminister Dominic Raab märkis usutluses The Sunday Telegraphile, et ECHR paneb riigile liiga palju kohustusi.

Ühendkuningriigi 1998. aastal vastu võetud inimõiguste seadus võtab üle Euroopa Inimõiguste Konventsiooni, sulandades selle ÜK seadusandlusse.

Kuna konventsioon on Euroopa Nõukogu, mitte Euroopa Liidu dokument, siis ei olnud Brexitil ses osas mingit otsest mõju.

Ministri kinnitusel tahab ta luua mehhanismi, mis võimaldaks korrigeerida inimõiguskohtu otsuseid, kui Briti ministrid leiavad, et need ei ole korrektsed.

Varem välisministriks olnud Raab nimetas Konservatiivse Partei kongressil olukorda absurdseks. Ühtlasi on ta lubanud reformi läbi viia ilma Euroopa Inimõiguste Kohtust lahkumata.

Usutluses viitas ta olukorrale, kus välisriikidest pärit kurjategijad väldivad riigist väljasaatmist, tuginedes perekonnaelu austamise õigusele.

Raab viitas ECHR-i seatud kohustustele, mis kaasnevad sõjaväeoperatsioonidega välismaal. Samuti peavad kohtunikud kehtiva õiguse järgi võtma arvesse Euroopa inimõiguskohtu otsuseid, kui nad kaaluvad näiteks riiklikult rahastatud tervishoiuteenuse osutamisega seotud küsimusi.

Raab lubas esitada reformikava lähema kahe kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles