Varghävitajate programmist välja visatud Türgi peab kõnelusi F-16 ostmise üle (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Francisco Seco/AP/Scanpix

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani sõnul peab Ankara USA-ga läbirääkimisi F-16 hävitajate ostmiseks, olles varem Vene õhutõrjesüsteemi soetamise tõttu välja heidetud F-35 programmist.

Washington eemaldas Türgi NATO F-35 varghävitajate programmist 2019. aastal, kui Ankara oli oma lääneliitlaste proteste eirates omandanud Venemaalt õhutõrjesüsteemid S-400.

Türgi samm kahjustas suhteid USA-ga ja blokeeris selle plaanid osta umbes 100 hävitajat F-35.

Türgi taotleb nüüd USA juhitud programmist enda taandamise eest hüvitist, sealhulgas 1,4 miljardi dollari suuruse makse eest, mille ta oli teinud enne selle väljaviskamist.

Hävitajate F-16 ost on «loomulikult seotud F-35-de probleemiga», ütles Erdoğan enne Aafrika turnee alustamist ajakirjanikele Istanbuli lennujaamas.

Ta ütles, et USA on pakkunud Türgile kompensatsiooniks F-16 lennukite müümist oma õhujõudude täiendamiseks.

«Oleme öelnud, et astume kõik vajalikud sammud oma riigi kaitsevajaduste rahuldamiseks,» ütles Erdoğan ja lisas, et Türgi töötab oma lennuväe moderniseerimise nimel.

Igasugune selline ameeriklaste müük peab siiski saama heakskiidu ka kongressilt, kus Türgi-vastased meeleolud on tõusuteel.

Septembris ütles Erdoğan, et Türgi kavatseb kõigest hoolimata endiselt osta Venemaalt teise partii raketitõrjesüsteeme S-400.

USA hoiatas Türgit kahepoolsete sidemete edasise kahjustamise eest, kui ta Venemaalt veel relvastust ostab.

Erdoğan ütles pühapäeval, et Washington peab hüvitama Türgile 1,4 miljardi dollari suuruse makse.

«Tõstatasime selle teema oma kõnelustel. Peame selle probleemi lahendamiseks oluliseks dialoogi,» ütles ta.

«Töötame selle nimel, et oma õhujõude edasi arendada, alates meie valduses olevate F-16 moderniseerimisest kuni uute täiendavate F-16 ostudeni,» ütles Türgi juht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles