Buda nunn süütas end protestiks põlema

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti munk avaldamas meelt Hiina võimude poliitika vastu.
Tiibeti munk avaldamas meelt Hiina võimude poliitika vastu. Foto: SCANPIX

Tiibeti õiguste eest võitleva organisatsiooni teatel süütas buda nunn end protestiks Hiina võimude tegevuse vastu põlema.

Organisatsioonide International Campaign for Tibet (ICT) ja Free Tibet väitel leidis intsident aset eile Lääne-Hiinas Sichuani provintsis Aba prefektuuris asuvas Mamae nunnakloostris, kus 18-aastane nunn end põlema süütas, vahendas uudisteagentuur AFP.

Väidetavalt oli end põlema süüdanud naine hüüdnud enne ka Hiina valitsuse vastaseid loosungeid. Inimõiguslaste sõnul viisid sõdurid ja politseinikud nunna endaga kaasa. Tema tervisliku seisundi ja asukoha kohta edasised teated puuduvad, kuid arvatavasti pääses ta eluga.

Kohalik politsei ei soovinud juhtunut kommenteerida, ka ei õnnestunud uudisteagentuuridel saada kommentaari võimusesindajatelt.

Inimõiguslaste sõnul on Sichuani provintsis ainuüksi veebruaris toimunud veel kolm sarnast intsidenti, kuid kohalikud võimuesindajad on väited ümber lükanud.

Sarnased juhtumid on etnilise Tiibeti piirkonnas aga üsna sagedased. Väidetavalt püüavad buda mungad ja nunnad sel moel avaldada protesti Hiina poliitika vastu.

AFP andmetel on Hiina tiibetlaste aladel end viimase aasta jooksul põlema süüdanud 19 inimest, Free Tibeti teatel aga 22 inimest. Viimase nädala jooksul on inimõiguslaste väitel end põlema süüdanud koguni kuus inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles