Ungaris võitis opositsiooni ühiskandidaadi eelvalimised Márki-Zay

Copy
Ungari opositsiooni ühiskandidaadi eelvalimised võitnud Péter Márki-Zay.
Ungari opositsiooni ühiskandidaadi eelvalimised võitnud Péter Márki-Zay. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

Ungaris võitis opositsiooni ühiskandidaadi eelvalimised konservatiivne Péter Márki-Zay, teatasid esmaspäeva varahommikul kohalikud meediakanalid.

Márki-Zay pearivaaliks olnud vasakpoolne Klára Dobrev tunnistas oma kaotust, kui kokku olid loetud veidi üle poole häältest.

Márki-Zay sai lõpuks 57 protsenti häältest.

Opositsioon otsustas valimistel, kellest saab ühiskandidaat, et heita tuleva aasta valimistel väljakutse peaminister Viktor Orbánile. Opositsioon on esmakordselt kokku leppinud, et Orbánile esitatakse ühtne vastaskandidaat. Samuti seatakse Orbáni Fideszi partei vastu igas ringkonnas üles ühiskandidaat.

Dobrev õnnitles rivaali võidu puhul ja kinnitas talle oma toetust. Dobrev kannustas ühtlasi opositsiooni ühisrindena jätkama ja kõik oma jõud ühendama võitluses valitsuspartei Fideszi vastu.

Pärast eelvalimiste esimest vooru, kus osales 600 000 inimest, jäi sõelale kaks võistlejat. Need olid vasaktsentrist Dobrev ja majandusteadlane Márki-Zay.

«Márki-Zay võit oleks Orbánile õudusunenägu. Erinevalt Dobrevist ei saa Orbán ja Fidesz teda niisama lihtsalt (endise peaministri) Ferenc Gyurcsány hüpiknukuks nimetada,» on öelnud poliitikaanalüütik Robert Laszlo.

Márki-Zay sai üleriigilise tähelepanu 2018. aastal, kui võitis kodulinnas Hódmezővásárhelys, mis on olnud aastaid Fideszi kants, meerivalimised.

Temalt oodatakse nii opositsiooni ühendamist ja ka võimet meelitada opositsioonileeri konservatiivsemaid valijaid, kes on Orbánist väsinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles