Venemaa peatab oma esinduse töö NATO juures (1)

Copy
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: Venemaa välisministeerium / TASS / Scanpix

Moskva astub vastusamme NATO otsusele vähendada alliansi juures asuva Venemaa esinduse personali, teatas täna Vene välisminister Sergei Lavrov.

Lavrovi sõnul peatab Venemaa oma esinduse töö NATO juures. Samuti peatab Venemaa NATO infokeskuse töö Moskvas.

Kui NATO-l on Venemaale küsimusi, võib allianss võtta ühendust Venemaa suursaadikuga Belgias, ütles Vene välisminister.

«Peatame alates 1. novembrist ametliku missiooni, muu hulgas sõjalise esindaja tegevuse NATO juures,» ütles Lavrov.

Ministri sõnul lõpetab Venemaa ühtlasi NATO kontaktmissiooni ja infobüroo tegevuse Moskvas. NATO sidemissioon loodi 2002. aastal ja see asus Belgia saatkonnas. Alliansi infobüroo avati 2001. aastal vastastikuse mõistmise parandamiseks.

NATO teatas varem sel kuul, et on jätnud akrediteeringust ilma kaheksa Venemaa esinduse liiget, nimetades neid «deklareerimata luurajateks». Vene delegatsiooni suurust kärbiti sellega poole võrra kümnele.

Venemaal on juba pikka aega olnud NATO juures vaatlusmissioon osana kahe aastakümne eest loodud NATO-Vene nõukogust, mille eesmärgiks oli edendada koostööd ühistes julgeolekuvaldkondades.

Venemaa esindust on juba kord varem kärbitud, kui seitse selle liiget saadeti välja pärast 2018. aastal Suurbriannias aset leidnud närvimürgirünnakut endisele Vene topeltagendile Sergei Skripalile ja tema tütrele. Veel kolme akrediteeringutaotlused tollal tühistati.

NATO-Vene Nõukogu ei ole kasvanud pingete tõttu alates 2019. aastast kohtunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles