Colin Powell suri Covid-19 tagajärjel (11)

Copy
Colin Powell 2015. aastal Washingtonis.
Colin Powell 2015. aastal Washingtonis. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikide endine välisminister Colin Powell suri Covid-19 tekkinud tüsistustesse.

Ühendriikide sõjakangelane ja esimene mustanahaline välisminister suri Covid-19 tagajärjel, teatas tema perekond täna. Powell oli 84 aasta vanune.

«Me oleme kaotanud märkimisväärse ja armastava abikaasa, isa, vanaisa ja suure ameeriklase,» teatas Powelli perekond sotsiaalmeediasse postitatud teates.

Powell oli Covid-19 ravil Walter Reedi sõjaväehaiglas Marylandis. Ta oli koroonaviiruse vastu täielikult vaktsineeritud.

Powell oli Ühendriikide välisminister aastatel 2001-2005.

Erukindral ja endine USA staabiülemate ühendkomitee esimees oli pärast 1991. aasta Lahesõda nii lugupeetud, et temas nähti võimalikku tulevast presidenti, kuid Valgesse Majja Powell ei kandideerinudki.

«Kindral Powell on Ameerika kangelane, Ameerika eeskuju ja suur edulugu,» ütles president George W. Bush 2000. aastal, teatades Powelli esitamisest välisministriks.

Powellile sai saatuslikuks kurikuulus 2003. aasta veebruaris ÜRO Julgeolekunõukogus peetud kõne Iraagi väidetavate massihävitusrelvade kohta, mis osutus hiljem alusetuks. «See on plekk, mis oli valus ja jääb valusaks,» ütles Powell 2005. aastal usutluses ABC Newsile.

Colin Powell sündis 5. aprillil 1937 Harlemis Jamaica immigrantide peres. Ta oli Ronald Reagani riikliku julgeoleku nõunik ning George H. W. Bushi ja Bill Clintoni staabiülemate ühendkomitee esimees.

Ühendriikide kaitseminister Lloyd Austin avaldas Powellile austust ja ütles, et maailm on kaotanud ühe suurima juhi.

«Esimene afroameeriklasest staabiülemate ühendkomitee esimees, esimene afroameeriklasest välisminister. Mees, keda austati kogu maailmas,» lausus Austin, kellel on endal au olla esimene mustanahaline kaitseminister.

«Colin Powelli asendamine ei ole ausalt öeldes võimalik,» lisas ta Gruusia pealinna külastades.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles