INTERVJUU ⟩ Saksa konservatiiv: opositsiooni jäämine tuleb meile kasuks

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Alexander Krauß jäi Kristlik-Demokraatlik Liidu (CDU) kehva valimistulemuse pärast ilma oma kohast Saksamaa parlamendis. Kaotuse ühe põhjusena näeb ta tõsiasja, et erakond ei suutnud selgelt välja öelda, mida järgmisel valitsemisperioodil riigis teha kavatsetakse. 
Alexander Krauß jäi Kristlik-Demokraatlik Liidu (CDU) kehva valimistulemuse pärast ilma oma kohast Saksamaa parlamendis. Kaotuse ühe põhjusena näeb ta tõsiasja, et erakond ei suutnud selgelt välja öelda, mida järgmisel valitsemisperioodil riigis teha kavatsetakse. Foto: Christian Spicker/Imago/Scanpix

Saksamaa konservatiivid võinuks valimistel võidu võtta, kui Angela Merkel oleks ametist varem taandunud ja andnud ametijärglasele võimaluse end enne valimisi tõestada, leiab Kristlik-Demokraatlik Liidu (CDU) liige Alexander Krauß, kes erakonna kehva valimistulemuse tõttu parlamendiliikme kohast ilma jäi.

Keda või mida süüdistate selles, et te enam Saksamaa parlamendiliige pole?

Põhjuseid on mitu. Peamine on see, et partei kantslerikandidaat Armin Laschet ei võitnud rahva poolehoidu. Kui aasta enne valimisi toetas CDUd küsitluste järgi isegi 38 protsenti inimestest, siis täna teame, millise tulemuse tegelikult saavutasime (CDUd toetas üldvalimistel 24,1 protsenti valijaist – toim). Negatiivne muutus on otseselt seotud kantslerikandidaatidega – sotsiaaldemokraat Olaf Scholz oli rahvale sümpaatsem. Ma arvan, et Laschetist oleks saanud väga hea valitsusjuht, aga kampaania tegemiseks polnud ta õige.

Oma osa oli selleski, et polnud võimalik öelda, mille eest CDU neil valimistel seisab. Roheliste puhul oli teada, et põhiteema on kliima. Sotsiaaldemokraadid seisid selle eest, et kehtestataks miinimumpalk 12 eurot tunnis. CDU ei suutnud välja käia üht konkreetset teemat, mille kohta oleks saanud selgelt öelda, et seda ajavad ainult konservatiivid ja just selle idee kallal tahetakse uues valitsuses tööd teha. Sellest lähtuvalt ei olnud ka meie valimiskampaania hea.

Kahju tegi meile seegi, et valisime kantslerikandidaadi suhteliselt hilja ja selle käigus vaidlesime oma Baieri liidumaa sõsarpartei CSUga. See jättis halva mulje olukorras, kus sotsiaaldemokraadid ja rohelised oma võimalikke sisevastuolusid avalikkusele välja ei näidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles