Johnson: Suurbritannia ei peleta Hiina investeeringuid minema

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: Paul Grover /Pool via REUTERS/ Scanpix

Ühendkuningriik ei peleta Hiina investeeringuid riigist minema, ehkki Londoni ja Pekingi suhted on keerulised, ütles peaminister Boris Johnson enne teisipäevast rahanduskonverentsi avaldatud usutluses.

Suhted on pingestunud, kuna Hiinat kritiseeritakse ja süüdistatakse uiguuride tagakiusamises ja autoritaarse korra kehtestamises Hongkongis, mis on endine Briti koloonia.

Johnson rõhutas, et Suurbritannia ei ole naiivne, kui asi puudutab Hiina ligipääsu kriitilise tähtusega taristule, nagu näiteks tuumajaamad ja ülikiired 5G-võrgud.

«Ma ei ütle teile, et Briti valitsus peletab kõik Hiina ettevõtmised hanguga minema,» ütles Johnson Bloombergile antud usutluses.

«Hiina on suur osa meie majanduselust ja jääb selleks veel pikaks ajaks, kogu meie eluajaks.»

«See ei tähenda aga, et me peaksime olema naiivsed, kui me vaatame oma elutähtsat riiklikku infrastruktuuri (CNI) – te mainite tuumaenergiat, te mainite 5Gd – need on väga õigustatud mured mis tahes valitsuse jaoks.»

Johnson lisas, et Suurbritannia jääb kindlaks ettevaatlikule lähenemisele Hiinale, keda valitsus on kirjeldanud «süsteemse konkurendina», aga ka olulise partnerina rahvusvahelistes küsimustes, nagu kliimamuutus.

«Me peame olema ettevaatlikud selles osas, kuidas me haldame oma CNId ja kuidas me haldame FDId (välismaiseid otseinvesteeringuid) Hiinast... Seeõttu oleme tulnud välja sellise seadusandlusega, nagu oleme,» märkis ta.

Ta toonitas, et kaubandussidemed jätkavad tihenemist hoolimata pingetest, mida on toonud muu seas vastuoluline kaitsepakt AUKUS Austraalia ja USAga, mida peetakse vastuseks Hiina tõusule India ja Vaikse ookeani piirkonnas.

«Ma ei ole sinofoob, kaugel sellest. Hiina on suurepärane riik, suurepärane tsivilisatsioon,» kiitis Johnson.

«Hoolimata kõigist raskustest, hoolimata kõigist keerulistest vestlustest dalai-laama või Hongkongi või uiguuride teemal, kus me oma vaadetele kindlaks jääme, on kaubandus Hiinaga juba tükk aega üha kasvanud.»

Lisaks uiguuridele ja Hongkongile on Londoni-Pekingi suhetes raskusi valmistanud ka luuramis- ja küberrünnakute süüdistused.

Samuti pälvis Suurbritannia Hiina raevu, kui otsustas läinud aastal keelata telekomihiiul Huawei 5G-võrkude rajamisel osalemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles