Arstid kontrollivad vanglas näljastreiki pidava Saakašvili tervist

Copy
Meeleavaldajad nõuavad vangistatud Gruusia ekspresidendi Mihheil Saakašvili vabastamist.
Meeleavaldajad nõuavad vangistatud Gruusia ekspresidendi Mihheil Saakašvili vabastamist. Foto: VANO SHLAMOV / AFP / Scanpix

Arstid kontrollivad teisipäeval vangistuses viibiva Gruusia ekspresidendi ja opositsiooniliidri Mihheil Saakašvili tervist, kes on juba pea kolm nädalat näljastreigil, teatas tema advokaat.

Saakašvili alustas näljastreiki pärast seda, kui ta 1. oktoobril Ukrainast eksiilist naastes vangi pandi. 53-aastase Saakašvili sõnul on tema vahistamine poliitiliselt motiveeritud.

Arstid väljendasid muret pöördumatute tervisekahjustuste osas.

«Teisipäeva pärastlõunal uurib tema tervislikku seisundit valitsuse kokkupandud arstide konsiilium ja otsustab, kas ta vajab haiglaravi,» ütles AFP-le Saakašvili advokaat Dito Sadzaglišvili

Gruusia justiitsminister Rati Bregadze ütles ajakirjanikele: «Meie ainus huvi on, et tema tervis oleks stabiilne.»

Saakašvili ihuarst Nikoloz Kipšidze, kes teda vanglas külastas, ütles, et «kaasuv verehaigus muudab näljastreigi eriti ohtlikuks».

Gruusia seaduste kohaselt tohib ilma patsiendi nõusolekuta meditsiiniliselt sekkuda vaid juhul, kui inimene on teadvuseta ja on otsene oht tema elule, ütles Sadzaglišvili.

Gruusia suurima opositsioonierakonna rajaja Saakašvili, kes oli president aastail 2004-2013, mõisteti 2018. aastal tagaselja süüdi võimu kuritarvitamises ja talle määrati kuueaastane vanglakaristus. Läänemeelsete reformide elluviija Saakašvili on tõrjunud kõiki süüdistusi.

Eelmisel nädalal avaldasid kümned tuhanded inimesed pealinnas Thbilisis meelt, nõudes vangistatud ekspresidendi vabastamist, ning üle 90 000 inimese allkirjastas sellekohase interneti petitsiooni.

Peaminister Irakli Garibašvili tekitas Gruusias furoori, kui teatas televisioonis, et valitsus oli sunnitud Saakašvili vahistama, sest ta keeldus poliitikast taandumast.

Saakašvili ja paljude tema liitlaste tagakiusamine praeguse valitsuse poolt on lääneriigid murelikuks muutnud.

Tema vangistamine süvendas pikaleveninud poliitilist kriisi Gruusias, kus opositsioonierakonnad kurtsid ulatuslike valimispettuste üle mullustel üldvalimistel, mille võitis napi häälteenamusega valitsev partei Gruusia Unistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles