Vabaühendused: abordikeeld teeb Poolale määratut kahju

Copy
Abordi keelamise vastased. "Seisame koos Poola naistega".
Abordi keelamise vastased. "Seisame koos Poola naistega". Foto: ARIS OIKONOMOU

Neljateistkümne inimõigusorganisatsiooni ühendus mõistis teisipäeval hukka takistused seaduslikule raseduse katkestamisele Poolas, kus aasta eest abort peaaegu täielikult keelati.

Abort on Poolas poliitilise võitluse teema, sest 2020. aastal otsustas riigi kõrgeim kohus parempoolset valitsust toetades, et raseduse katkestamine loote väärarengu tõttu on põhiseaduse vastane. Sellega karmistati niigi rangeid abordipiiranguid.

Vabaühendused, teiste hulgas Human Rights Watch ja Amnesty International, ütlesid teisipäeval, et selle tulemusena seisavad naised seaduslikku aborti soovides silmitsi väga suurte takistustega.

Ka suhtumine naisõiguslastesse on Poolas sestpeale oluliselt halvenenud ning neid koheldakse vaenulikult, ütlevad organisatsioonid.

Näiteks tuuakse välja aktivist Márta Lampert, kes juhtis meeleavaldusi, kus nõuti õigust seaduslikule abordile ja astuti välja naiste õiguste kaitseks, kuid kes hakkas pärast seda saama tapmisähvardusi.

«Põhiseadustribunali otsus tekitab naistele ja tüdrukutele määratut kahju, eriti neile, kes on vaesed, elavad maapiirkondades või on tõrjutud,» ütles Poola naiste ja pereplaneerimise liidu rahvusvaheline koordinaator Urszula Grycuk.

«Rasedate inimeste väärikus, vabadus ja tervis on ohus, sest nende endi valitsus ei luba neile juurdepääsu hädavajalikule reproduktiivtervishoiule.»

Inimõigusorganisatsioonide sõnul on Poola valitsev Seaduse ja Õigluse partei (PiS) võtnud pärast abordiseadust sihikule naisõiguslaste ühendused.

Vabaühendused nõuavad, et Euroopa Komisjon rakendas mehhanismi, mis jätaks Poola EL-i väärtuste eiramise eest rahata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles