USA kutsus üles üleilmselt küberrünnakute vastu võitlema

BNS
Copy
Wally Adeyemo
Wally Adeyemo Foto: Zumapress/Scanpix

USA kõrge rahandusametnik kutsus teisipäeval üleilmselt küberrünnakute vastu võitlema ja takistama kurjategijail halvamast arvutisüsteeme, et siis lunaraha nõuda.

«On äärmiselt tähtis, et me ei teeks seda üksnes Ühendriikides, vaid kogu maailm peaks pingutama, sest paljud neist küberkurjategijatest asuvad alaliselt väljaspool meie riiki,» ütles aserahandusminister Wally Adeyemo.

Valitsused, ettevõtted ja üksikisikud peavad aseministri sõnul keskenduma küberjulgeolekule, et kurjategijad ei saaks nende süsteemi siseneda ja neilt lunaraha nõuda.

Aseminister rääkis senati panganduskomiteele, et krüptorahade kasutamine väljaspool traditsioonilisi maksesüsteeme õõnestab USA majandussanktsioonide tõhusust.

«Meie sihiks on lõppkokkuvõttes tagada, et raha ei voolaks kurjategijate ega nende kätte, kellele USA on sanktsioonid kehtestanud,» ütles Adeyemo.

Rahandusministeeriumi sanktsioonid takistavad nende sihtmärkidel – üksikisikutel, riigiametnikel või ettevõtetel – kasutamast USA finantssüsteemi, mis sisuliselt lõikab nad ära pangandusest või kauplemisest saadavast tulust suuremas osas maailmast.

Kuid rahandusministeeriumi ülevaate kohaselt võimaldavad krüptovaluutad ja alternatiivsed makseplatvormid sanktsioone vältida, liigutades raha ja varjates kasumit väljaspool traditsioonilist dollaripõhist finantssüsteemi.

«Teiste riikidega ühiselt tegutsedes suudavad valitsused paremini panna oma vastaseid vastutama tegude eest, mis on vastuolus rahvusvaheliste seaduste ja normidega,» ütles minister.

Rahandusministeeriumi aruanne näitas, et sanktsioonide kasutamine on viimase kahe aastakümne jooksul pärast 11. septembrit 2001 kümnekordistunud – tänavu määrati neid 9421, võrreldes 2000. aasta 912-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles