Venemaa võõrustab kolmapäeval 10 riigi kõnelusi Talibaniga (1)

Copy
Talibani delegatsiooni liikmed saabusid Moskva kõnelustele.
Talibani delegatsiooni liikmed saabusid Moskva kõnelustele. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL / EPA / Scanpix

Venemaa võõrustab kolmapäeval Moskvas peetavatel kõnelustel Talibani eesmärgiga kindlustada oma mõjuvõim Kesk-Aasias ja leppida kokku sammudes rahutusse Afganistani koondunud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejate vastu.

Kõnelustest võtavad osa 10 riigi esindajad, seal hulgas Hiinast ja Pakistanist. Talibani jaoks on see üks tähtsamaid rahvusvahelisi kohtumisi pärast võimuhaaramist augusti keskel.

Vene president Vladimir Putin hoiatas eelmisel nädalal, et ISi võitlejad koonduvad Afganistani külvamaks lahkhelisid Venemaaga piirnevates endistes Nõukogude Liidu Kesk-Aasia vabariikides.

Moskva kohtumisel esineb Vene välisminister Sergei Lavrov.

Talibani delegatsiooni juhib asepeaminister Abdul Salam Hanafi, Afganistani uue valitsuse juhtfiguur, kes juhtis ka eelmisel nädalal kõnelusi Euroopa Liidu ja USAga, millele järgnes kohtumine Türgi ametiisikutega Ankaras.

Brüssel on lubanud Afganistanis humanitaarkriisi ärahoidmiseks miljard eurot.

Vene välisministeerium ütles teisipäeval, et Moskva kohtumise üks eesmärke on ühendada rahvusvahelise kogukonna pingutused humanitaarkriisi vältimiseks.

Moskva on viimastel aastatel Talibaniga suhelnud ja tema esindajaid korduvalt võõrustanud, ehkki islamiliikumine oli kuulutatud Venemaal terroriorganisatsiooniks.

Pärast võõrvägede Afganistanist lahkumist ja Talibani võimuhaaramist on kõrged Vene ametnikud, teiste seas Putin, väljendanud muret ISi tõusu üle.

Vene president hoiatas eelmisel nädalal, et Põhja-Afganistani on koondunud umbes 2000 ISile lojaalset võitlejat ning nende juhid kavatsevad saata nad põgenikeks maskeerituna Kesk-Aasia riikidesse.

Venemaa on Talibani võimuletulekust alates viinud Afganistaniga piirnevates Kesk-Aasia riikides läbi mitu sõjaväeõppust.

Lavrov on hoiatanud ka, et Afganistanist lähtuv narkokaubandus on tõusnud enneolematule tasemele. Muret selle pärast on Kreml väljendanud ka kohtumistel Kesk-Aasia riikide ja Hiinaga.

Hoolimata Talibaniga suhtlemisest on Vene ametiisikud, seal hulgas Putin viimastel nädalatel rõhutanud, et Moskval ei ole kavas islamistlikku režiimi ametlikult tunnustada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles