Zemani tervisehädad võivad avada Babišile tee Tšehhi presidendiks

Postimees
Copy
Tšehhi president Miloš Zeman augusti lõpus Praha lossis kohtumisel oma Saksamaa ametikaaslase Frank-Walter Steinmeieriga. Viimased poolteist nädalat on Zeman viibinud Praha sõjaväehaigla intensiivraviosakonnas.
Tšehhi president Miloš Zeman augusti lõpus Praha lossis kohtumisel oma Saksamaa ametikaaslase Frank-Walter Steinmeieriga. Viimased poolteist nädalat on Zeman viibinud Praha sõjaväehaigla intensiivraviosakonnas. Foto: Petr David Josek / AP / Scanpix

Hiljuti Tšehhi parlamendivalimistel võimu kaotanud peaminister Andrej Babiš näib hülgavat partnerlust raskelt haige presidendi Miloš Zemaniga, mis asjatundjate hinnangul võib tähendada, et ta sihib ise riigipea kohta.

Tšehhi senati põhiseaduskomisjon hääletas eile üksmeelselt praeguseks poolteist nädalat haiglas intensiivravi osakonnas viibinud Zemani volituste peatamise poolt, samal ajal kui peaminister Babiš nõudis presidendi kabinetiülema tagasiastumist ning politsei uurib võimalikku riigivastast kuritegu.

Nüüd on aga Zemani kehv tervis toonud päevakorda võimaluse, et president võib olla sunnitud tagasi astuma ning see tooks kaasa ennetähtaegsed presidendivalimised, kus Babiš oleks selge soosik, kirjutas The Guardian.

Analüütikute hinnangul viitab Babiši presidendiambitsioonile see, et ta on kinnitanud, et ei võtaks vastu Zemani pakkumist valitsuse moodustamiseks ning lubanud, et aitab kaasa võimu sujuvale üleminekule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles