«See on teie otsus, kuhu ma lähen, kas ma elan või suren». Parklandi koolitulistaja tunnistas süüd ja vabandas

Copy
Nikolas Cruz
Nikolas Cruz Foto: Amy Beth Bennett

USA-s tunnistas endine õpilane Nikolas Cruz ennast süüdi 17 inimese tapmises ühes Parklandi keskkoolis korraldatud tulistamises.

Cruz, kes oli toona 19-aastane, võttis seaduslikult ostetud poolautomaadi AR-15 Marjory Stoneman Douglase keskkooli 2018. aasta valentinipäeval ja tappis 17 õpilast ja töötajat.

Cruz tunnistas ennast süüdi 17 mõrvas ja 17 mõrvakatses.

Protsessil Florida osariigis ühes Broward County kohtus vastas kohtualune «süüdi» iga etteloetud süüdistuspunkti kohta.

Amulett, mille sees on foto koolitulistamises hukkunud 15-aastasest poisist. 
Amulett, mille sees on foto koolitulistamises hukkunud 15-aastasest poisist. Foto: AMY BETH BENNETT/POOL

Cruzi ootab nüüd ees vandekohus. Teda ähvardab minimaalselt eluaegne vangistus ilma vabanemise võimaluseta, kuid prokuratuur taotleb surmanuhtlust.

Cruz vabandas protsessil oma ohvrite sugulaste ees. «Ma kahetsen väga seda, mida ma tegin ning ma pean elama sellega iga päev. See tekitab mul õudusunenägusid.»

«Kui ma saaksin teise võimaluse, siis ma teeksin kõik, mis on minu võimuses, et teisi aidata,» ütles ta.

Ta pöördus ohvrite sugulaste poole ja ütles: «Ma arvan, et see on teie otsus, kuhu ma lähen, kas ma elan või suren, mitte vandekohtu otsus.»

Ohvrite lähedased kohtus.
Ohvrite lähedased kohtus. Foto: AMY BETH BENNETT/POOL

Tegemist oli kõige rängema koolitulistamisega USA-s pärast Connecticuti osariigis Sandy Hooki algkoolis aset leidnud veretööd, milles tapeti 26 inimest.

Florida tulistamine tõi kaasa, sealjuures õpilaste, suuremad jõupingutused karmistada Ühendriikides relvakontrolli. Seni pole polariseerunud USA kongress sisulist reformi vastu võtnud.

Cruz oli distsiplinaarpõhjustel sellest Parklandi keskkoolist välja visatud ning tal oli kinnisidee tulirelvade suhtes. Tema klassikaaslased pidasid teda teadete järgi ohuks.

Cruz ütles hiljem politseile, et kuulis oma peas hääli, kes andsid talle korraldusi «osta relvi, tappa loomi ja hävitada kõik».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles