Venemaa, Hiina ja Iraan teevad Talibaniga stabiilsuse nimel koostööd

Copy
Amir Khan Muttaqi (vasakul)
Amir Khan Muttaqi (vasakul) Foto: Sergei Bobylev

Venemaa, Hiina ja Iraan leppisid kolmapäeval kokku koostöös islamiliikumisega Taliban, mille eesmärgiks oleks regioonis stabiilsuse edendamine.

Samal ajal kutsusid riigid Afganistani uusi juhte järgima mõõdukat poliitikat.

Venemaa võõrustas kolmapäeval Moskvas peetavatel kõnelustel Talibani eesmärgiga kindlustada oma mõjuvõim Kesk-Aasias ja leppida kokku sammudes rahutusse Afganistani koondunud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejate vastu.

Kõnelustest võtsid osa kümne riigi esindajad, sealhulgas Hiinast ja Pakistanist. Talibani jaoks oli see üks tähtsamaid rahvusvahelisi kohtumisi pärast võimuhaaramist augusti keskel.

Vene välisminister Sergei Lavrov tunnustas kõnelustel Talibani püüdeid rahutut Afganistani stabiliseerida.

«Võimul on nüüd uus valitsus,» ütles Lavrov kohtumisel. «Me tunnustame nende püüdeid sõjalist ja poliitilist olukorda stabiliseerida ning riigiaparaat tööle panna.»

Afganistan on andnud lubaduse mitte lasta kasutada oma territooriumi teiste riikide ohustamiseks ja kavatseb sellest kinni pidada, sõnas kolmapäeval välisministri kohusetäitja Amir Khan Muttaqi.

«Me oleme prakitkas tõestanud, et Afganistani territooriumi ei kasutata teiste riikide ohustamiseks. Oleme pidanud oma lubadust selle andmise hetkest,» kinnitas Muttaqi ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles