Usbekistanis toimuvad pühapäeval presidendivalimised

BNS
Copy
Valimisplakat Taškendis
Valimisplakat Taškendis Foto: AFP/SCANPIX

Usbekistanis toimuvad pühapäeval presidendivalimised, kuid pealinnas Taškendis erilist valimismeeleolu ei ole, kuna tulemustes ei kahtle keegi.

President Šavkat Mirzijojev kandideerib teiseks viieaastaseks ametiajaks.

Mirzijojev tuli võimule 2016. aastal, kui suri tema eelkäija ja mentori Islam Karimov. Alates sellest on president võtnud ette ootamatuna tulnud reformiprogrammi.

64-aastane endine peaminister on pälvinud kiitust sunnitöö kõrvaldamise, majanduse avamise eest turismile ja investeeringutele, aga ka Karimovi ajal piinatud teisitimõtlejate vabastamise eest.

Ent kriitikud osutavad, et reformid pole jõudnud valimisteni, kus Mirzijojev on vastamisi nelja tema parteile ustava kandidaadiga, kellest ükski pole presidendi vastu kampaaniat teinud.

Taškendis elav 32-aastane taksojuht Ihtijor Bahromov märkis, et hoolimata viiest kandidaadist tegelikku valikut ei pakuta.

«Nad peaks selle raha millelegi muule kulutama,» ütles Bahromov elektroonilistele valimisplakatidele osutades. «Need inimesed on sama meeskond – sama meeskond!»

Hääletamine algab 34 miljoniga elanikuga riigis pühapäeval, kohaliku aja järgi kell kaheksa hommikul, ja kestab kaheksani õhtul.

Kui Mirzijojev on kätte saanud oma eeldatavasti ülekaaluka valimisvõidu, pöördub tähelepanu taas sellele, kas Usbekistan suudab jätkata paljutõotaval kursil, mille eest pälviti 2019. aastal majanduslehe The Economist «Aasta riigi» tiitel.

Usbekistanis on viimasel ajal kasvanud aga ka rahulolematus, kuna majandust pitsitab koroonaviiruse pandeemia, mis teki lõpu turismisektori õitsengule ja tõi ilmsiks laialdase töötuse.

Vaatlejad on spekuleerinud, et mullused harukordsed rahutused energianappuse üle võivad olla põhjus, miks riigivõimud otsustasid pidada valimised kaks kuud enneaegselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles