LEKE ⟩ Riigid sunnivad ÜRO kliimaraportit fossiilkütuste suhtes leplikkusele

Postimees
Copy
Saudi Araabia riikliku nafta- ja maagaasiettevõtte Saudi Aramco insenerid ja ajakirjanikud augustis Hawiyah’ gaasitöötlemise tehases riigi idaosas.
Saudi Araabia riikliku nafta- ja maagaasiettevõtte Saudi Aramco insenerid ja ajakirjanikud augustis Hawiyah’ gaasitöötlemise tehases riigi idaosas. Foto: Amr Nabil / AP / Scanpix

Saudi Araabia, Jaapan ja Austraalia on nende riikide seas, kes püüavad mõjutada ÜROd mitte nõudma oma kliimamuutustega võitlemise raportis kiiret fossiilkütuste kasutamise lõpetamist, selgub BBC-le lekkinud dokumentidest.

Leke sisaldab enam kui 32 000 ettepanekut, mida valitsused, ettevõtted ja teised asjast huvitatud osalised on teinud teadlaste meeskonnale, kes paneb kokku raportit, mis peaks koondama parima kättesaadava tõenduspõhise materjali selle kohta, kuidas võidelda kliimamuutustega.

Greenpeace’i vahendusel esmalt Ühendkuningriigi uurivate ajakirjanike meeskonna Unearthed kätte jõudnud ja sealt BBC-le edastatud raporti mustand ning sellele esitatud kommentaarid näitavad, et terve rida riike ja organisatsioone näevad vaeva lobitööga eesmärgil, et lõppraport ei nõuaks sedavõrd kiiret fossiilsete kütuste kasutamise vähendamist kui dokumendi mustand.

Näiteks nõudis Saudi Araabia naftaministeeriumi nõunik, et fraasid nagu «vajadus pakiliste ja kiirendatud leevendavate sammude järele kogu skaalal» tuleks raportist kõrvaldada.

Üks Austraalia valitsuse kõrge ametnik lükkas tagasi järelduse, et kõigi söeenergiajaamade sulgemine on vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles