Navalnõi: Sahharovi preemia on suur au

Copy
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi 
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi Foto: AP/Scanpix

Vangistatud Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi ütles neljapäeval, et Euroopa Liidu kõrgeima inimõigusauhinna Sahharovi preemia saamine on talle suur au.

«See ei ole mitte ainult au, vaid ka suur vastutus,» ütles Navalnõi meeskonna vahendusel Twitteris.

«Ma olen vaid üks neist paljudest, kes võitlevad korruptsiooniga, sest ei näe selles mitte üksnes vaesuse ja riikide allakäigu põhjust, vaid ka peamist ohtu inimõigustele,» ütles 45-aastane opositsioonipoliitik.

«Olen Euroopa Parlamendile väga tänulik, et nad hindavad meie tööd nii kõrgelt. Anname ka edasipidi endast parima.»

Euroopa Parlament andis kolmapäeval Sahharovi nimelise mõttevabaduse auhinna Navalnõile.

Navalnõi on ilmutanud suurt vaprust püüdes taastada Vene inimeste valikuvabadust, ütles europarlamendi asepresident Heidi Hautala otsusest teatades.

Kreml teatas neljapäeval, et tema Euroopa Parlamendi otsust ei austa.

«Me austame seda organit, aga mitte keegi ei saa sundida meid niisuguseid otsuseid austama,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ja lisas, et see devalveerib oluliselt sõna mõttevabadus tähendust.

Vene presidendi Vladimir Putini tuntuim kodumaine vastane Navalnõi elas möödunud aastal napilt üle rünnaku närvimürgiga Novitšok, mida ta peab Kremli korraldatuks.

Saksamaal ravil olnud opositsionäär naasis jaanuaris kodumaale ja pandi kohe varasemate süüdistuste alusel vangi. Praegu viibib ta Moskva lähedal karistuskoloonias ning kannab kahe ja poole aastast vanglakaristust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles