Rumeenia president nimetas peaministriks endise kindrali

Copy
Bukarest. Rumeenia valitsushoone.
Bukarest. Rumeenia valitsushoone. Foto: Caro / Andreas Muhs / Caro / Andreas Muhs

Rumeenia president nimetas neljapäeval uueks peaministriks endise relvajõudude kindrali, tehes järjekordse pingutuse poliitilisele kriiisile lahendus leida.

Pidanud nõu parlamendiparteidega, palus president Klaus Iohannis Nicolae Ciucăl Rahvuslik-Liberaalsest Parteist püüda valitsus moodustada.

Iraagis ja Afganistanis teeninud Ciucă on praegu kaitseministri kohusetäitja.

«Vaja on tegelikku lahendust, valitsust, mis hallaks kõiki rumeenlasi puudutavaid probleeme lahendama,» ütles president.

«Meil on pandeemiakriis, haiglates on olukord dramaatiline, talv koputab uksele, energiahinnad tõusevad,» loetles ta Rumeeniat tabanud hädasid. «Isegi kui meil on lahendused, on meil kiiresti vaja täielike volitustega valitsust, mis need lahendused teoks teeks.»

Ciucăl tuleb koostada ministrite nimekiri ja pakkuda välja valitsusprogramm.

Eelmine peaministrikandidaat, tsentrist Dacian Cioloș ei saavutanud kolmapäeval parlamendiliikmete toetust valitsuse moodustamiseks.

President Klaus Iohannis nimetas Euroopa Komisjoni endisest põllumajandusvolinikust Cioloșe peaministrikandidaadiks läinud nädalal, pärast liberaalse Florin Cîțu juhitud võimukoalitsiooni lagunemist 5. oktoobril.

Bukaresti poliitiliste riskide analüüsifirma Smartlink Communications direktor Radu Magdin rõhutas, et uuel valitsusel ei piisa ühe kriisi lahendamisest, vaid ta seisab silmitsi "kriiside kokteiliga".

Lisaks poliitilisele kriisile on Rumeenia kimpus ka koroonaviiruse nakkuste kasvuga, vaktsineerimine edeneb seejuures aeglaselt.

Teisipäeval registreeriti kõige hullemad näitajad pandeemia jooksul: ööpäevaga lisandus 18 863 nakkusjuhtu ja suri 574 inimest.

«Ciucă saab valitsuse moodustamiseks võimaluse tänu tervishoiukriisile ja kuna on vaja turvalist kätepaari,» ütles Magdin ja lisas, et Ciucăl on parlamendiparteide hulgas laiem toetus.

«Ta ei alustaks mesinädalatega nagu teised poliitikud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles